Veelgestelde vragen: cruciale beroepen - LBV | Meer dan een vakbond

Veelgestelde vragen: cruciale beroepen

Nieuwsoverzicht

 

Wat zijn cruciale beroepen?

De overheid heeft een lijst opgesteld met alle cruciale beroepen. Deze lijst is niet alomvattend, maar geeft inzicht in de belangrijkste beroepen die de samenleving nu draaiende moeten houden. Omdat deze lijst steeds wordt bijgewerkt, kun je deze het beste raadplegen via deze link

 

Wat moet ik doen als ik een cruciaal beroep heb?

Het is belangrijk dat de mensen in een cruciale beroepsgroep blijven werken. Daarom gelden er voor jou andere regels en zijn er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat je kunt blijven werken. Zo is het, als je kinderen hebt, mogelijk gemaakt om gebruik te maken van de nood(kinder)opvang.

 

Ik heb een cruciaal beroep, maar behoor ook tot een risicogroep. Wat nu?

Zolang je geen gezondheidsklachten hebt, is het belangrijk dat je gewoon naar je werk blijft gaan. Op deze manier zorgen we er met zijn allen voor dat de cruciale beroepsgroepen en vitale sectoren blijven functioneren. Dit geldt ook als je in een risicogroep valt. Omdat iedereen met ziekteverschijnselen wordt geacht thuis te blijven, is de kans op besmetting op het werk zover mogelijk ingeperkt. Twijfel je toch? Bespreek dit dan met je werkgever en/of je bedrijfsarts.

 

Ik heb geen cruciaal beroep, maar moet nog wel werken. Mag mijn kind nu nog naar de opvang/school?

In principe kunnen je kinderen alleen terecht bij de opvang/school als je beroep in de lijst van cruciale groepen staat opgenomen. Echter, we moeten er met zijn allen voor zorgen dat ouders in cruciale beroepsgroepen kunnen blijven werken. Als één ouder uit een gezin geen cruciaal beroep heeft, is het verzoek om zelf de kinderen thuis op te vangen. Lukt dat niet? Dan kun je je kind eventueel toch naar de opvang/school brengen.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info