Belangrijke veranderingen vanaf 1 juli 2022 - LBV | Meer dan een vakbond

Belangrijke veranderingen vanaf 1 juli 2022

Nieuwsoverzicht

Boodschappen, tanken, de huur en energierekening, alles wordt duurder. LBV heeft voor jou de belangrijkste veranderingen vanaf 1 juli 2022 op een rij gezet en wat dat betekent voor jouw portemonnee. Het gaat hierbij om zowel wettelijke aanpassingen vanuit de overheid als om wijzigingen van onder meer de energieprijzen.

 

STIJGING WETTELIJK MINIMUMLOON

Op 1 juli 2022 is het wettelijk minimumloon met 1,81 procent gestegen van 1.725 naar 1.756,20 euro bruto per maand. Veel uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon en worden daarom verhoogd. Het gaat onder andere om de bijstand, de IOAW en IOAZ, de AOW en de ANW. De WW, WIA, WAO en ZW-uitkeringen van het UWV worden eveneens verhoogd met 1,81 procent.

 

VERRUIMING INDEXATIE PENSIOEN

De mogelijkheden voor indexatie van pensioenen worden verruimd. Indexeren is al mogelijk vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105 procent (was 110 procent). De nieuwe regels kunnen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 worden toegepast.

 

STIJGING HUURPRIJZEN

Vanaf 1 juli 2022 mag de kale huur van sociale huurwoningen met maximaal 2,3 procent worden verhoogd als de (kale) huur 300 euro of meer per maand is of verhogen met maximaal 25 euro per maand, als de (kale) huur lager is dan 300 euro per maand. Het afgelopen jaar was het voor woningcorporaties verboden in de huur te verhogen als gevolg van de coronacrisis. Vanaf 1 juli 2022 mag dat wel weer. Dit is niet afhankelijk van het inkomen. In het geval van goedkoop scheefwonen mag de huurverhoging hoger zijn. De verhuurder mag in dit geval een extra inkomensafhankelijke huurverhoging opleggen. Deze maatregel heeft de overheid ingesteld om zo de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

 

VERLAGING BTW OP ENERGIE EN ENERGIETOESLAG

De energieprijzen stijgen de pan uit. Bovenop de stijgende inflatie die niet gecompenseerd wordt.

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen eenmalig ongeveer 800 euro extra om de hogere energierekening te betalen. Heb je dit geld nog niet ontvangen, check dan bij LBV wanneer je denkt daar recht op te hebben, of je in aanmerking komt.

 

Daarnaast krijgt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik in 2022 rond de 425 euro korting op de energiebelasting. Daarnaast verlaagt de overheid vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 de btw op energie. Je betaalt daardoor over gas, energie en stadverwarming 9 procent in plaats van 21 procent btw. Hierdoor betalen huishoudens gemiddeld 140 euro minder btw op energie.

 

ROOKMELDERS VERPLICHT

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van jouw huis verplicht. Tot nu toe zijn er geen signalen dat verzekeraars dit ook als voorwaarde stellen voor de woonverzekering, maar dat kan in de toekomst wel veranderen, aldus vergelijkingssite Independer. Maar natuurlijk is het wel verstandig om aan de rookmelderplicht te voldoen. De eigenaar of verhuurder dient de rookmelders te plaatsen.

 

In jouw huis dient vanaf 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijg je sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die je alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.

 

STIJGING KINDERBIJSLAG

De kinderbijslag (AKW) wordt aangepast aan de prijsontwikkeling. Ouders ontvangen daardoor vanaf 1 oktober per kwartaal (uitbetaling 3e kwartaal) zo'n 20 euro per kind extra. De kinderbijslag bedraagt voor:

  • een kind van 0 tot en met 5 jaar: 249 euro;
  • een kind van 6 tot en met 11 jaar: 302 euro;
  • een kind van 12 tot en met 17 jaar: 356 euro.

 

GRATIS LEZEN VOOR JONGEREN TOT 18 JAAR

Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen jonger dan de 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Dit geldt voor zowel de fysieke als de online bibliotheek. Deze aanpassing van de wet voor openbare bibliotheken helpt bij stimuleren van lezen onder jongeren. Veel bibliotheken waren al gratis, maar mochten tot 1 juli 2022 officieel nog de helft van de prijs van een volwassene in rekening brengen. De drempel voor jongeren is nu wegnomen.

 

REGISTRATIEPLICHT LANDBOUWVOERTUIGEN

Vanaf 1 januari 2021 is het registreren van nieuwe (land)bouwvoertuigen verplicht en vanaf 1 januari 2022 geldt de registratie ook voor bestaande (land)bouwvoertuigen. Vanaf 1 juli 2022 heb je een aantoonbaar kentekenbewijs nodig als je met een (land)bouwvoertuig op de openbare weg rijdt. Als je die niet hebt, riskeer je een boete.  Voor bestaande (land)bouwvoertuigen geldt een kentekenplicht indien:

  • het landbouwvoertuig APK-plichtig is;
  • je met het (land)bouwvoertuig harder dan 25 kilometer per uur rijdt;
  • het (land)bouwvoertuig ontheffingsplichtig is, omdat het zonder ontheffing niet de weg op mag.

Vanaf 1 januari 2025 geldt tenslotte een kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen met een registratieplicht.

 

 

 

G.A.M. (Ger) IJzermans

Voorzitter LBV

 

 

 

HULP NODIG? BEL GERUST OF LOOP GEWOON EENS BIJ ONS BINNEN. DE KOFFIE STAAT KLAAR!

Elke dag van 9.00 – 17.00 uur

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info