Bewust winkelen en bewaken van consumentenrechten - LBV | Meer dan een vakbond

Bewust winkelen en bewaken van consumentenrechten

Nieuwsoverzicht

Vandaag wil ik met jullie praten over een fenomeen dat de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen: Cyber Monday. Het grote verschil met Black Friday zit hem in het feit dat deze deals exclusief online gelden, vandaar ook de naam 'Cyber Monday'.


De oorsprong van Cyber Monday ligt in het feit dat online winkels hun kans grepen om een eigen promotieactie te starten ter ere van online winkelen. Dit initiatief ontstond als reactie op het succes van Black Friday, waar fysieke winkels met goede aanbiedingen inspeelden op de toename aan inkopen voor de feestdagen. Het idee van Cyber Monday vond plaats op de eerstvolgende maandag en groeide snel uit tot een wereldwijd fenomeen. Nu, bijna twee decennia later, is Cyber Monday een dag waarop consumenten online naar hartenlust kunnen winkelen voor geweldige deals en kortingen. Maar te midden van deze koopjesjacht is het belangrijk dat we stilstaan bij onze rechten als consumenten.

Als leden van de LBV weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de belangen van werknemers te beschermen, maar ook als consumenten hebben we rechten die gerespecteerd moeten worden. Bij online aankopen is het bijvoorbeeld essentieel om te weten dat je als consument recht hebt op een bedenktijd van 14 dagen na ontvangst van het product. Dit betekent dat, zelfs als je tijdens Cyber Monday in een opwelling iets koopt, je het recht hebt om van de aankoop af te zien als je van gedachten verandert.

Daarnaast moeten we alert zijn op online oplichting en fraude. Cybercriminelen maken vaak gebruik van de drukte tijdens evenementen zoals Cyber Monday om consumenten te misleiden. Zorg ervoor dat je alleen bij betrouwbare en geverifieerde verkopers koopt. Controleer de beveiliging van de website en gebruik indien mogelijk veilige betaalmethoden.

Een ander punt van aandacht is de bescherming van persoonlijke gegevens. In het tijdperk van digitalisering is het cruciaal om bewust te zijn van de informatie die je deelt tijdens het online winkelen. Lees altijd de privacyvoorwaarden van een website en zorg ervoor dat je akkoord gaat met hoe jouw gegevens worden gebruikt.

Als vakbond LBV staan we niet alleen voor de rechten van werknemers, maar ook voor de rechten van consumenten. Tijdens deze Cyber Monday moedig ik jullie aan om niet alleen op zoek te gaan naar geweldige deals, maar ook om bewust te winkelen en je rechten als consument te kennen en te beschermen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zowel werknemers als consumenten eerlijk behandeld worden.

Laten we genieten van de online koopjes, maar laten we ook waakzaam blijven en onze rechten hoog houden.

 

X.F. (Xavier) Assegaf
Bestuurslid LBV

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info