Buiten werken bij vorst, wat te doen wanneer de vorst weer terugkeert? - LBV | Meer dan een vakbond

Buiten werken bij vorst, wat te doen wanneer de vorst weer terugkeert?

Nieuwsoverzicht

Het idee om buiten te werken bij vorst kan voor velen ontmoedigend klinken, maar met de juiste voorbereiding en mindset kan het een verfrissende en productieve ervaring zijn. In deze blog ga ik dieper in op om comfortabel buiten werken bij vorst, zelfs wanneer de temperatuur nog verder daalt.

 

Werknemers die bij vorst deels of geheel in de buitenlucht werken, hebben deze dagen te maken met kou ‘op de werkplek’. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers, pizzakoeriers, stratenmakers, postbezorgers, marktkooplieden, politieagenten en werknemers in de agrarische sector. Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren. Daarnaast lopen ze de kans om ziek te worden. De werkgever is dan ook verplicht om (voorzorgs)maatregelen te nemen om gezondheidsklachten door buiten werken bij vorst te voorkomen.

 

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN
Als buiten werken bij vorst niet te vermijden is, dient de werkgever beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Het geheim van comfortabel buiten werken bij vorst is je kleding. Kleed je in lagen, zodat je de mogelijkheid hebt om je aan te passen aan veranderende temperaturen. Start met een thermische basislaag om warmte vast te houden, voeg daar een isolerende laag aan toe en eindig met een waterafstotende buitenlaag om te beschermen tegen regen of sneeuw. Denk ook aan thermische accessoires zoals warme waterdicht jas en broek, handschoenen, mutsen en sjaals. Kies voor thermische varianten om je handen, hoofd en nek warm te houden. Het behouden van de lichaamswarmte is cruciaal om comfortabel te blijven en productief buiten te kunnen werken bij vorst.

 

NEEM REGELMATIG PAUZES

Bij buiten werken bij vorst is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om op te warmen en je lichaam te laten herstellen. Sta op, beweeg en rek je uit om de bloedsomloop te stimuleren. Een korte wandeling kan wonderen doen om je energieniveau op peil te houden. Drink ook voldoende warme dranken (koffie, thee of bouillon).

 

TE LAAT OP JE WERK VANWEGE HET WINTERWEER

Ik was het bijna vergeten, maar gladheid, grote storingen in het openbaar vervoer en verkeersopstoppingen vanwege het winterweer kunnen als gevolg hebben dat je niet of niet op tijd op jouw werkplek kan komen. Dit speelt natuurlijk met name een rol als je niet thuis kan werken. Maar wat als de aanwezigheid van de werknemer op de werkplek noodzakelijk is en thuiswerken geen optie is? Moet dan de werkgever het loon doorbetalen als de werknemer door het winterweer niet (tijdig) op de werkplek kan komen? Of komt het verzuim voor rekening van de werknemer?

Het is dan aan jou om ervoor te zorgen dat je op tijd op je werk bent. Lukt dat om enige reden niet, dan hoeft de werkgever het loon over de verzuimde tijd niet door te betalen. Het ligt dan wel voor de hand dat de werkgever de werknemer in staat stelt om hiervoor verlof op te nemen.

 

Maar vanzelfsprekend kan de werkgever bij winterweer zeker ook coulance betrachten, en toch een deel van het verzuim voor zijn rekening nemen – bijvoorbeeld door je slechts voor een gedeelte van het verzuim verlof te laten opnemen. Maar de werkgever kan daartoe niet verplicht worden.

Dit is natuurlijk een andere situatie dan dat als gevolg van het winterweer het werk zelf helemaal niet kan worden gedaan. De werkgever zal dan het loon dienen door te betalen.

 

ADVIES NODIG

In sommige cao’s staan regels over het stilleggen van buiten werken bij vorst, omdat er sprake is van zogeheten onwerkbaar weer. Als je vragen hebt over jouw specifieke situatie, dan adviseer ik je dit met onze arbospecialist te bespreken. Die is op de hoogte van de geldende wetgeving. Bel in dat geval met: 088-2663000.

 

CONCLUSIE

Buiten werken bij vorst kan een verkwikkende ervaring zijn, mits je de juiste voorbereidingen treft. Door slimme kledingkeuzes, het nemen van regelmatige pauzes en voldoende te drinken, kun je heel goed comfortabel blijven, zelfs als de temperaturen dalen. Dus geniet van de frisse buitenlucht en zorg goed voor jezelf!

 

  

G.A.M. (Ger) IJzermans

Voorzitter LBV

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info