Buitengewoon opsporingsambtenaren voeren vanaf donderdag 21 mei actie - LBV | Meer dan een vakbond

Buitengewoon opsporingsambtenaren voeren vanaf donderdag 21 mei actie

Nieuwsoverzicht

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Rotterdam voeren vanaf donderdag 21 mei drie dagen actie. Ze schrijven tijdens deze actiedagen geen bonnen uit, maar blijven wel toezicht houden.

 

De Rotterdamse boa’s voeren actie omdat zij een uitbreiding willen van hun uitrusting, met een wapenstok en pepperspray. Het argument hiervoor is dat zij in hun beroep steeds vaker agressie en geweld tegenkomen. De boa’s willen naar eigen zeggen de uitbreiding van hun uitrusting voor zelfverdediging. De middelen zijn nodig om de (steeds meer) agressieve benaderingen van burgers te voorkomen.

 

Burgemeester Aboutaleb heeft laten weten het niet eens te zijn met de aanvraag van de Rotterdamse boa’s. ‘’Actievoeren is een goed recht in dit land. Maar laat één ding duidelijk zijn: de boa's krijgen geen pepperspray en geen wapenstok’’, zegt de woordvoeder van het stadhuis in Rotterdam.

 

LBV’s ongezouten mening

LBV is van mening dat het mes aan twee kanten snijdt. Boa’s kunnen namelijk in zes domeinen werkzaam zijn:

 

  • openbare ruimte
  • milieu, welzijn en infrastructuur
  • onderwijs
  • openbaar vervoer
  • werk, inkomen en zorg
  • generieke opsporing

 

Wij van LBV snappen dat als jij een boa bent die op straat werkzaam is (openbare ruimte) en regelmatig te maken krijgt met agressie, dat je dan graag middelen tot je beschikking hebt waarmee je jezelf kan beschermen én wat autoriteit uitstraalt. Een aantal voorbeelden die tot de werkzaamheden van de boa’s openbare ruimte behoren zijn jeugdoverlast, drank- en drugsoverlast en bestrijding van heling en ondermijning. De keerzijde is dat er meerdere domeinen zijn waarin boa’s werkzaam zijn. Een boa in het onderwijs is een leerplichtambtenaar en een boa die werkzaam is in het domein milieu, welzijn en infrastructuur (MWI) kan bijvoorbeeld een boswachter zijn of een bouw- en woningtoezichthouder.

 

Echter is er wel een grote maar. Boa’s kunnen in verschillende domeinen ingezet worden. De ene keer kun je dus al woningtoezichthouder aan het werk zijn, terwijl je de andere keer op straat loopt om hand te haven. LBV ziet het liefst dat de uitbreiding van de uitrusting per domein wordt bekeken. Bijvoorbeeld: werk jij op maandag bij het domein openbare ruimte? Dan loop je met een wapenstok en pepperspray. Werk jij op dinsdag bij het domein MWI? Dan neem je je wapenstok en pepperspray niet mee. Wij denken dat wanneer je dit wel doet, het bij mensen meer agressie oproept dan nodig. Met andere woorden: de uitrusting waarmee je werkt moet worden bekeken aan de hand van het domein waar je op dat moment werkzaam bent als boa.

 

Conclusie

LBV vindt dat wapenstokken en pepperspray niet noodzakelijk zijn voor ieder domein. Het straalt behalve autoriteit in sommige domeinen júíst agressie uit.

 

We zijn benieuwd of de actie de gemeente Rotterdam aan het denken zet.

Voor nu wenst LBV alle actievoerders aankomende dagen succes!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info