De deceptie van de nieuwjaarsreceptie - LBV | Meer dan een vakbond

De deceptie van de nieuwjaarsreceptie

Auteur: Lydia de Jong

Nieuwsoverzicht

De feestdagen zitten er op. Het normale leven is weer begonnen en velen hebben zelfs hun goede voornemens al opgegeven. Hoewel we al halverwege januari zijn, zullen veel bedrijven nog een nieuwjaarsborrel gepland hebben staan. Wij van LBV in ieder geval wel. Voor degene onder ons die de film ‘Office Christmas Party’ hebben gezien; een dergelijk uit de hand gelopen borrel zal het (jammer genoeg) niet worden. Maar dat kerst- en nieuwjaarsborrels uit de hand kunnen lopen is helaas geen filmscript.

Het moet juist een gezellige gelegenheid zijn, zo’n nieuwjaarsborrel. Het blijkt echter vaak het tegenovergestelde te zijn en tot een hoop juridische ellende te leiden. Denk aan arbeidsconflicten, ongevallen en ontslagen op staande voet. Heb je nog een nieuwjaarsborrel in het vooruitzicht en wil je de volgende dag nog werk hebben? Neem dan vooral geen voorbeeld aan onderstaande kwesties!

#metoo

Je collega ongewenst aanraken is natuurlijk nooit verstandig. Ook niet als je collega op een nieuwjaarsborrel dronken is of als je er andere bedoelingen bij hebt. Met de #metoo-discussie van nu zou iedereen toch beter moeten weten. Helaas blijkt dit niet het geval. De casus is als volgt: mannelijke werknemer betast vrouwelijke werknemer door herhaaldelijk aan haar billen te zitten. Zij is daar niet van gediend en geeft dit ook aan. De werkgeefster krijgt hier lucht van en ontslaat de handtastelijke werknemer op staande voet. Meer dan terecht, toch? De rechter vindt van niet. Hoewel hij het gedrag van de werknemer afkeurt, had de werkgeefster eerst een sanctie op moeten leggen voordat zij overging tot ontslag. Het ontslag houdt daardoor geen stand en de handtastelijke werknemer behoudt verbazingwekkend genoeg dus gewoon zijn baan.  

Worstelen met je directeur

In deze casus voert de betreffende werknemer tijdens de borrel een verhitte discussie met zijn directeur. Dit loopt zo hoog op dat hij roept de directeur ‘door midden te willen schoppen en voor het hoofd te willen slaan’. De werknemer – behoorlijk onder invloed van alcohol – voegt uiteindelijk woord bij daad en valt de directeur aan. Door het ingrijpen van collega’s wordt een vechtpartij voorkomen. Er volgt ontslag op staande voet. De werknemer vecht dit aan, maar de kantonrechter en het gerechtshof zijn het met de directeur eens en houden het ontslag in stand.

Genie in a bottle

In deze casus waren de betreffende werknemers niet een beetje dronken, maar katlam. Tijdens de borrel werd ook gebarbecued. Naast de barbecue stonden niet alleen hamburgers en kipsateetjes, maar ook een aantal olielampen. Wat zou hier nu mis kunnen gaan? Welnu, het leek de straalbezopen werknemers leuk om de lampolie op de barbecue te gooien. Hierdoor ontstond brand en fikte een groot deel van het partycentrum af. Wie denk je dat er voor de ontstane schade mocht opdraaien? Hans! Als de werkgever Hans heet in ieder geval. De schade is namelijk verhaald op de werkgever omdat hij niks heeft gedaan om zijn ladderzatte personeel in toom te houden. Of de betreffende werknemers hun baan hebben behouden is trouwens niet bekend.

De fietsendief

Eerlijk is eerlijk: de meesten hebben in een dronken bui wel eens de fiets van een vriend verstopt. Ik in ieder geval wel en stiekem moest ik ook wel grinniken om de volgende casus. Na – alweer – te veel alcohol te hebben gedronken op de nieuwjaarsborrel, verstopt een werknemer de fiets van zijn collega op het bedrijfsterrein. Klein detail: dit terrein is 9.000 m2 groot. De collega en de werkgever kunnen helaas niet om de grap lachen en de werknemer wordt op staande voet ontslagen wegens poging tot diefstal van de fiets! Ook de kantonrechter kon niet om de grap lachen, maar vond het nog geen reden om de werknemer te ontslaan. Het ontslag houdt dan ook geen stand.  

Conclusie

De moraal van het verhaal is dus: drink geen alcohol tijdens de nieuwjaarsborrel, anders krijg je misschien wel spijt van je acties. Haal geen grapjes uit, betast je collega niet en val absoluut je werkgever niet aan! Of de acties vervolgens tot ontslag kunnen leiden is per situatie verschillend. Heb je jezelf toch misdragen tijdens de borrel? Neem dan contact op met mij via 088 – 266 3000. Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen naar lydia.dejong@lbv.nl op een appje naar 06 - 83561754. Is het niet om een juridisch advies, dan is het wel om een sappig verhaal met me te delen!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info