De Energietoeslag 2023: we houden ze in de gaten! - LBV | Meer dan een vakbond

De Energietoeslag 2023: we houden ze in de gaten!

Nieuwsoverzicht

Velen hebben met spanning gewacht, en nu is het moment daar: de energietoeslag over 2023 kan worden aangevraagd en uitgekeerd! Onze ogen staan strak gericht op de overheid om ervoor te zorgen dat ze hun beloftes nakomen. En nu kunnen we bevestigen dat de energietoeslag voor 2023 eraan komt! Dat is extra geld dat veel mensen kunnen gebruiken om hun energierekeningen te betalen. En je weet hoe wij zijn, we blijven alert om ervoor te zorgen dat de overheid doet wat ze moeten doen, zonder rare fratsen of onverwachte problemen.

De Eerste Kamer gaf op 3 oktober 2023 groen licht aan het Wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. De weg is nu vrij voor gemeenten om te beginnen met de uitbetaling. Hoewel niet alle gemeenten de voorwaarden en aanvraagperiodes hebben bekendgemaakt, wordt dit binnenkort verwacht. Er is goed nieuws voor huishoudens die al bekend zijn bij de gemeente vanwege een bijstandsuitkering of die vorig jaar al de toeslag hebben ontvangen: de energietoeslag wordt automatisch uitbetaald, dus geen noodzaak om opnieuw een aanvraag te doen.

Bedragen en voorwaarden
De energietoeslag bedraagt in de meeste gemeenten €800. Echter, sommige gemeenten hadden in 2022 de toeslag met €500 verhoogd; deze huishoudens ontvangen nu €800. Gemeenten die dit niet hebben gedaan, kunnen de volledige €1.300 uitkeren. Houd er rekening mee dat de inkomensgrens dit jaar door veel gemeenten is verlaagd naar 120% van het sociaal minimum, vergeleken met 130-140% vorig jaar.

Aandacht voor studenten
2023 brengt ook positief nieuws voor studenten. De eenmalige tegemoetkoming van 400 euro wordt beschikbaar gesteld voor studenten welke uitwonend zijn én een basisbeurs én aanvullende beurs hebben of in de leenfase zitten en in de laatste maand voor de start van de leenfase een aanvullende beurs hadden. Studenten die aan deze voorwaarden voldoen, ontvangen automatisch vanaf januari 2024 de tegemoetkoming van DUO.

En laten we onze speciale aanbieding voor studenten niet vergeten! Bij LBV begrijpen we dat elk beetje helpt. Daarom kunnen studenten voor slechts €2 per maand lid worden en genieten van alle voordelen die ons volledige lidmaatschap biedt. We staan aan jouw kant, om je te helpen navigeren door de soms verwarrende wereld. Van arbeidsrecht tot issues met huisbazen, van consumentenrecht tot woon- en huurrecht, en natuurlijk de wirwar van belastingen, toeslagen en alles met DUO - wij hebben de kennis en de ervaring om je te steunen.

Wil je nagaan of je (weer) recht hebt op de energietoeslag en de hoogte ervan? Raadpleeg de website van je gemeente of bel ons op 088-2663000 voor meer informatie.

 

Vakbond LBV 

Van maandag tot en met vrijdag vanaf 9.00 tot 17.00 uur 

Strevelsweg 700/612 

3083 AS Rotterdam 

088-2663000 

www.lbv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info