De zorgbonus: geen juridische verplichting - LBV | Meer dan een vakbond

De zorgbonus: geen juridische verplichting

Nieuwsoverzicht

De laatste tijd krijgt LBV veel vragen omtrent de zorgbonus. Veel medewerkers in de zorg vragen zich af of ze recht hebben op de zorgbonus wanneer de werkgever deze bonus niet heeft aangevraagd. We leggen hieronder uit hoe het zit.

 

Afgelopen jaar (2021) konden werkgevers in de zorg een bonus aanvragen voor hun medewerkers. De zorgbonus van 2021 is 382,71 euro netto en kon worden aangevraagd voor mensen werkzaam in alle zorgberoepen. De zorgbonus moet blijk geven van waardering voor de uitzonderlijke prestaties die zorgmedewerkers het afgelopen jaar hebben geleverd gedurende de coronapandemie. Werkgevers konden de zorgbonus van 15 juni tot en met 27 juli 2021 aanvragen.

 

Om in aanmerking te komen voor de zorgbonus moet de zorgmedewerker een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd, tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 gewerkt hebben en niet meer dan 74.000 euro bruto per jaar verdienen. Het is aan de zorgaanbieder om te bepalen of een uitzonderlijke prestatie is geleverd. Indien de werkgever van mening is dat er geen sprake is van een uitzonderlijke prestatie, is de werkgever (helaas) niet verplicht een zorgbonus voor jou aan te vragen.

 

Helaas geen juridische verplichting

Op 23 maart 2021 heeft de kantonrechter geoordeeld dat er geen juridische verplichting bestaat voor het aanvragen van een zorgbonus. Dit maakt dat de werkgever juridisch gezien niet verplicht is de zorgbonus voor zorgmedewerkers aan te vragen. Een schande, want bij LBV vinden wij dat alle zorgmedewerkers een bonus verdienen. Helaas is het als zorgmedewerker niet mogelijk zelf een zorgbonus aan te vragen. De zorgmedewerker dient de werkgever aan te spreken in geval van vragen omtrent de zorgbonus. Het is dan ook van belang dat de werkgever duidelijkheid verschaft omtrent de aanvraag van de zorgbonus. Vraag als zorgmedewerker zijnde de werkgever waarom er geen zorgbonus is aangevraagd. Is de werkgever bijvoorbeeld van mening dat er geen uitzonderlijke prestatie is geleverd?

 

We kunnen het wel proberen!

Ben jij een medewerker in de zorg en heeft jouw werkgever geen zorgbonus voor jou aangevraagd en vind je dat je er wel recht op hebt? Neem dan contact op met Vakbond LBV. Wij kunnen contact opnemen met jouw werkgever. Wellicht dat jouw werkgever bereid is om jou tegemoet te komen. Helaas is er geen juridische verplichting en kan de bonus officieel niet (meer) worden aangevraagd, maar de werkgever kan ook zelf een bonus uitkeren aan jou als werknemer. Een werkgever heeft immers de wettelijke verplichting zich als goed werkgever te gedragen.

 

Je kunt ons contacteren door te bellen naar 088 – 266 3000 of door een e-mail te sturen naar lbv@lbv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info