Denkfouten in de financiële wereld - LBV | Meer dan een vakbond

Denkfouten in de financiële wereld

Nieuwsoverzicht

In de complexe wereld van financiën is het soms eenvoudiger om te vertrouwen op snelle mentale snelkoppelingen, ook wel heuristieken genoemd, dan om elke beslissing grondig te analyseren. Hoewel heuristieken tijd en moeite kunnen besparen, kunnen ze ook leiden tot systematische fouten of biases. In deze blog duiken we in de concepten van mental accounting, outcome fairness en procedural fairness.

Mental Accounting

Mental accounting verwijst naar het proces waarbij mensen hun financiële beslissingen en transacties categoriseren in specifieke mentale "rekeningen". Bijvoorbeeld, het labelen van een som geld als "vakantiegeld" en een ander als "noodfonds". Terwijl dit categoriseren kan helpen met budgetteren, kan het ook leiden tot irrationele beslissingen. Men kan bijvoorbeeld aarzelen om geld uit het "vakantiefonds" te gebruiken voor een dringende medische noodsituatie, puur vanwege het label dat eraan is gegeven.

'Outcome Fairness' en 'Procedural Fairness'

Wanneer we denken aan rechtvaardigheid in financiële transacties, kunnen twee aspecten naar voren komen: de uitkomst en het proces.

Outcome Fairness gaat over het resultaat van een transactie. Beschouwen we het als eerlijk, gegeven de verhouding van inbreng tot uitkomst? Bijvoorbeeld, als je meer investeert in een project dan een collega, maar je ontvangt dezelfde beloning, kan je het gevoel hebben dat de uitkomst onrechtvaardig is.

Procedural Fairness daarentegen richt zich op het proces dat leidt tot die uitkomst. Zelfs als de uitkomst als oneerlijk wordt beschouwd, kunnen mensen deze accepteren als ze vinden dat het proces transparant en eerlijk was.

In de financiële wereld is het belangrijk om beide soorten rechtvaardigheid in overweging te nemen. Investeerders, klanten en werknemers zoeken zowel naar eerlijke uitkomsten als naar eerlijke procedures.

Conclusie

Terwijl deze 'ezelbruggetjes' ons kunnen helpen om de complexe wereld van financiën te navigeren, is het belangrijk om bewust te zijn van de biases die ze kunnen introduceren. Door een beter begrip van concepten zoals mental accounting en de nuances van rechtvaardigheid, kunnen we juiste en rationele financiële beslissingen nemen.

Meer weten? Zoek contact!

 

C.G.J. (Cees) IJzermans

Project Manager

 

Vakbond LBV 

Elke dag bereikbaar 9.00 – 17.00 uur

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info