Door de coronacrisis zijn er meer aanvragen voor bijstand - LBV | Meer dan een vakbond

Door de coronacrisis zijn er meer aanvragen voor bijstand

Nieuwsoverzicht

Voor het eerst sinds 2017 neemt het aantal inwoners van Nederland met een bijstandsuitkering toe. COVID-19 is hier de schuldige. Volgens het CBS kregen in 2020 28 op de 1000 Nederlanders bijstand.

 

In het begin van de kredietcrisis, die in 2008 begon, waren er minder Nederlanders in de bijstand. Het aantal Nederlanders in de bijstand nam sinds 2008 toe, waarbij in 2017 op het hoogtepunt 30 op de 1000 Nederlanders bijstand ontvingen. Daarna nam het aantal bijstandontvangers af. Tot nu.

 

De stijging is te wijten aan de uitbraak van de COVID-19 pandemie. De werkloosheid was in november 2020 nog 4 procent van de beroepsbevolking. De coronacrisis duwt steeds meer mensen de bijstand in. De jongeren, mensen onder de 35 jaar, lopen aan kop. Dit komt omdat jongeren vaker een flexibel contract hebben en weinig WW hebben opgebouwd. Hierdoor komen ze sneller in de bijstand terecht.

 

Gelukkig zijn alle steunpakketten van de overheid verlengd, maar hoe lang gaat de overheid dit nog doen? De échte klap komt nadat de steunmaatregelen stoppen. Wat gaat dat doen met de werkloosheid? Helaas kan LBV niet in de toekomst kijken, maar we hopen dat de schade beperkt blijft. Dat er al schade is, dat is duidelijk.

 

Heb jij vragen met betrekking tot jouw uitkering of heb je hulp nodig met het aanvragen van een uitkering? Neem dan contact op met de juridische dienst van LBV. Ze denken graag mee en helpen je met al je vragen. Je kunt bellen naar 088 – 266 3000 of een e-mail sturen naar lbv@lbv.nl. De eerste vraag voor niet-leden is altijd gratis.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info