Eindejaarstips van uw Vakbondsjurist - LBV | Meer dan een vakbond

Eindejaarstips van uw Vakbondsjurist

Nieuwsoverzicht

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden en terwijl de feestverlichting buiten schittert, schijnt binnen het licht van de vakbond nóg feller met enkele gouden tips om het jaar rechtvaardig af te sluiten. Als jurist en cao-onderhandelaar bij de vakbond heb ik, gewapend met wetboek en kerstmuts, een aantal niet-te-missen eindejaarstips voor jullie.

 

1. Ken je rechten (en plichten) rond de feestdagen

De feestdagen komen eraan en dat betekent vaak een wirwar van toeslagen, vrije dagen en werktijden. Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Niets zo onaangenaam als onverwacht op Tweede Kerstdag op kantoor verschijnen omdat je rooster online was veranderd naar 'Kersteditie'.

 

2. Sla je CAO er nog eens op na

Neem de tijd om de fijne (kerst)letters van je Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) te bestuderen. Misschien ontdek je wel een kerstbonus of een niet-opgenomen ADV-dag die je kunt inzetten voor een langere winterslaap.

 

3. Eindejaarsgesprekken

Wees je eigen kerstengel en zorg dat je goed voorbereid bent op eindejaarsgesprekken. Zijn er afspraken gemaakt in de CAO die je nog niet hebt benut? Nu is het moment om te onderhandelen over je wensenlijstje voor het nieuwe jaar.

 

4. Persoonlijke ontwikkeling

Het einde van het jaar is een uitgelezen kans om na te denken over je persoonlijke groei. Welke cursussen of trainingen zou je willen volgen? Misschien is er budget beschikbaar dat nog niet is aangesproken. Laat die kans niet aan je neus voorbijgaan, zoals de laatste oliebol op oudejaarsavond.

 

5. De grote schoonmaak

Ruim je bureau, digitale mappen en e-mailinbox op. Ga het nieuwe jaar in met een schone lei en een georganiseerde werkplek. Dit vermindert niet alleen stress, maar zorgt ook dat je niet per ongeluk belangrijke documenten weggooit, zoals de enige kopie van je arbeidscontract.

 

6. Fiscale voordelen

Als jurist ben ik misschien geen expert op het gebied van belastingen, maar ik weet wel dat er fiscale voordelen te halen zijn. Denk aan scholingsuitgaven of donaties aan goede doelen (zoals je favoriete vakbond). Raadpleeg een fiscalist voor de slingers op de i's en de punten op de kerststerren.

 

7. Netwerken tijdens de Nieuwjaarsborrel

De virtuele of fysieke nieuwjaarsborrel is niet alleen voor een glaasje bubbels en een praatje pot. Het is een kansrijk netwerkmoment met collega's en misschien zelfs de directie. Wissel visitekaartjes uit alsof het kerstkaarten zijn!

 

8. Reflectie: Het jaar van de vakbond

Neem de tijd om te reflecteren op wat de vakbond dit jaar heeft bereikt. Elk lid telt, en jouw bijdrage is waardevol geweest. Bedenk wat je komend jaar van je vakbond verwacht en spreek dit uit. Zo werken we samen aan een nóg betere werkomgeving.

 

9. Gezondheid: Je grootste goed

Met alle kerstkransjes en oliebollen is het gemakkelijk om jezelf voorbij te lopen. Vergeet niet ook wat rust te nemen en tijd voor jezelf te plannen. Gezondheid is je grootste goed, en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.

 

10. Kijk vooruit!

Begin alvast met het plannen van je vakanties en vrije dagen voor het komende jaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je je verheugen op wat er komen gaat.

 

Met deze tips ga je gegarandeerd een vrolijk eindejaar en een nog veelbelovender nieuwjaar tegemoet. Laten we samen proosten op een toekomst vol rechtvaardigheid, gezondheid en solidariteit!

 

mr. C.S. (Cher) Grijt

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info