Focus op de werkvloer - LBV | Meer dan een vakbond

Focus op de werkvloer

Nieuwsoverzicht

Wie wil dat nu niet, een zo productief mogelijke werkdag.  Iedereen herkent zich wel in dit goede voornemen. Afleiding op de werkvloer kan verschillende oorzaken hebben en kan een negatieve invloed hebben op de productiviteit en de kwaliteit van het werk. In deze blog heb ik mijn onderzoek en de bevindingen die daaruit volgen naar mogelijke oorzaken van afleiding op de werkvloer opgenomen. De meeste heb ik zelf ondervonden en zullen voor jullie ook wel herkenbaar zijn. Ik zal suggesties geven hoe je  ermee om kunt gaan zodat je zo veel mogelijk uit je werkdag haalt.

Lawaai
Als de werkomgeving lawaaierig is, kan dit afleidend zijn. Probeer geluiddempende koptelefoons te gebruiken om storende geluiden te verminderen. Werknemers kunnen ook vragen om stiltezones of afgesloten ruimtes voor taken die concentratie vereisen. Als jurist heb ik door de jaren heen wel geleerd om me af te sluiten van omgevingsgeluiden maar wel beschikbaar te zijn wanneer iemand me nodig heeft.

Concentratie
Onderbrekingen van collega's, telefoongesprekken of e-mails kunnen de concentratie verstoren. Overweeg om bepaalde tijden te blokkeren voor ononderbroken werken en communiceer dit met collega's, zodat ze weten wanneer je niet gestoord wilt worden. Dit is een veelvoorkomend dilemma, aan de ene kant wil je beschikbaar zijn voor je collega’s om te helpen en te overleggen maar aan de andere kant heb je ook tijd nodig om je eigen werk te voltooien. Ik probeer na pauzes etc. overleg te hebben met collega’s zodat het niet zo stoort, en ik vraag aan mijn collega’s om wanneer mogelijk vragen te verzamelen. Telefonisch ben ik wel altijd bereikbaar dan zal ik even moeten schakelen, maar gelukkig gaat me dat goed af. Wanneer je moeite hiermee hebt communiceer het dan met je collega’s.

Apps
Ik heb gemerkt dat Sociale media, berichten-apps en andere digitale afleidingen kunnen de productiviteit kunnen verminderen. Probeer apps en websites die afleiden te blokkeren tijdens werktijd of gebruik apps die je helpen je focus te behouden. Tijdens de pauzes even je berichten controleren kan natuurlijk altijd, maar probeer verder niet te veel tijd te spenderen hieraan. Zelf gebruik ik sociale media enkel nog voor zakelijke doeleinden en dat geeft me veel rust en eigenlijk mis ik niks. Ik merkte dat ik erg onrustig was door de vele berichten op sociale media.

Doelen
Als werknemers niet precies weten wat er van hen verwacht wordt, kan dit leiden tot verwarring en afleiding. Zorg voor duidelijke doelen en verwachtingen, en communiceer regelmatig met het team om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Zelf zet ik elke dag mijn doelen op papier zodat ik mijn focus het beste kan behouden. Blijft wel dat je flexibel dient te blijven in de dingen die op de dag op je pad komen.

Lange werkdagen
Lange werkdagen maken is een dag waarbij ik bijna al kan verwachten dat mijn focus door de dag heen minder wordt. Ik vind het fijn om dingen af te maken en neem daardoor soms te weinig pauzes tussendoor. Hierdoor treed vermoeidheid op. In het vervolg zal ik proberen om vaker onderbrekingen in te lassen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Conclusie
Door deze potentiële oorzaken aan te pakken en een omgeving te creëren die concentratie en betrokkenheid bevordert, kun je de impact van afleiding op de werkvloer verminderen en de productiviteit verhogen. Maar bovenal is het zo dat het verminderen van afleiding en het verbeteren van focus niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook het welzijn en de tevredenheid op het werk verbetert. Welke strategieën gebruik jij om afleiding op de werkvloer te verminderen?

 

 

mr. J.E.S. (Ilse) Hanenberg

Jurist

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info