Ga ik er dit jaar op vooruit - LBV | Meer dan een vakbond

Ga ik er dit jaar op vooruit

Nieuwsoverzicht

LBV krijgt steeds meer vragen binnen van leden die willen weten of ze er dit jaar op vooruitgaan. Of te wel of ze kunnen rekenen op een koopkrachtverbetering. Deze vraag is echter moeilijker te beantwoorden dan het lijkt. Of men er dit jaar op vooruitgaat hangt namelijk af van de persoonlijke situatie. Uit de koopkrachtberekeningen van de regering en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt namelijk dat niet iedereen er dit jaar op vooruitgaat.

 

Wat wel duidelijk is, is dat de inkomstenbelastingen dalen en de brutolonen, de toeslagen en de uitkeringen stijgen. Hierdoor houden de meeste huishoudens meer geld over dan vorig jaar. Gemiddeld gaat het om een stijging van enkele tientjes per maand. Maar dit geldt dus niet voor iedereen. Zo merken tweeverdieners met kinderen en een laag inkomen niets van een koopkrachtverbetering.

 

Een eerste factor dat de koopkracht kan afremmen is de inflatie. Door inflatie wordt je geld minder waard en kun je met hetzelfde geld minder kopen. Een eventuele loonsverhoging door je werkgever of via loonafspraken in CAO’s, die uitstijgt boven de inflatie, kan er voor zorgen dat je er iets op vooruit gaat. Maar niet iedereen kan dit jaar een loonsverhoging tegemoet zien.

 

Een ander factor die roet in het eten kan gooien zijn de toenemende vast lasten voor onder andere eten, verzekeringen, energie en de verhoging van de BTW op allerlei (voorheen) lage BTW producten en diensten. Deze prijsstijgingen zorgen voor een flinke rem op de door de regering beloofde koopkrachtverbetering. Zo zal iedereen de gevolgen van deze prijsstijgingen direct merken in z’n portemonnee. En of je dan wat overhoudt is nog maar de vraag.

 

Wil je exact weten of je er dit jaar in koopkracht wel of niet op vooruitgaat dan heeft het Nibud hiervoor een handige tool ontwikkeld: klik hier.

Houdt er wel rekening mee dat de tool van Nibud alleen gemiddelden berekend en alleen rekenen op basis van je loonstrookje een verkeerde uitkomst zal opleveren.

 

Marco Stavinga

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info