Geef wijzigingen door als je toeslagen ontvangt! - LBV | Meer dan een vakbond

Geef wijzigingen door als je toeslagen ontvangt!

Nieuwsoverzicht

Mensen ontvangen toeslagen die helpen om bijvoorbeeld de huur of de zorgverzekering te kunnen betalen. Het is heel belangrijk om wijzigingen in je gezinssituatie of inkomen tijdig door te geven via Mijn Toeslagen. Helaas zien wij vaak dat wijzigingen in de leefsituatie niet altijd doorgegeven worden. Hierdoor krijgen zij achteraf bericht dat zij (een deel) van de toeslagen moeten terugbetalen. Dit kan voor sommige mensen grote financiële gevolgen hebben. Niet iedereen weet welke wijzigingen je precies moet doorgeven of gaat er van uit dat dit automatisch gebeurt. Alle wijzigingen die te maken hebben met de samenstelling van je huishouden moet je doorgeven. Hieronder zullen de belangrijkste wijzigingen worden besproken.

 

Inkomen

De meest voor de hand liggend is het inkomen. Als jij of je toeslagpartner meer gaat verdienen, is het verstandig dit zo snel mogelijk door te geven. Zo weet je zeker dat je niet te veel toeslag ontvangt. Onze tip is dan ook om je inkomen iets hoger door te geven. Mocht het inkomen iets hoger uitvallen, dan hoef je niet iets terug te betalen. De toeslag die je te weinig hebt ontvangen, krijg je achteraf alsnog uitbetaald.

 

Gezin of huishouden

Ga je trouwen of word je geregistreerd partner dan is dat natuurlijk hartstikke leuk, maar ook dan moet je rekening houden dat dit gevolgen kan hebben voor je toeslagen. Waren jullie al toeslagpartners, dan verandert er niks. Waren jullie nog geen toeslagpartners, dan is dat nu wel het geval. Je huwelijk of geregistreerd partnerschap hoef je niet door te geven via Mijn Toeslagen. Dit krijgen zij door vanuit de gemeente. Het kan ook gebeuren dat je uit elkaar gaat of gaat scheiden. Geef dit wel door via Mijn Toeslagen, want ook dit kan gevolgen hebben.

 

Kinderen

Woon je samen met iemand die nog niet je toeslagpartner is en krijgen jullie samen een kind, dan worden jullie elkaars toeslagpartners. Geef de geboorte van je kind tijdig door aan de gemeente. De gemeente geeft dit door aan de Belastingdienst Toeslagen en vervolgens zullen zij opnieuw je toeslag berekenen. Hierover ontvang je dan een bericht.

Verandert er iets aan de opvang van je kind(eren), dan moet je dit binnen vier weken doorgeven via Mijn Toeslagen. Aan veranderingen kan je bijvoorbeeld denken dat je kind meer of juist minder naar de opvang gaat, de opvang past het uurtarief aan of er gaat nog een kind naar de kinderopvang.

 

Wonen

Ook veranderingen in je woonsituatie kunnen gevolgen hebben voor je toeslagen. Verhuis je naar een (ander) huurhuis of verandert er iets aan de hoogte van de huur, dan moet je wel je de nieuwe huur doorgeven. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Krijg je huurtoeslag en koop je een koopwoning, dan moet je uiteraard je huurtoeslag stopzetten.

 

Wanneer je hierover vragen hebt of andere zaken wilt bespreken; neem dan telefonisch contact op met LBV door te bellen naar 088-2663000. 

LBV is elke dag van 9:00 – 17:00 uur bereikbaar!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info