Havenwerkers eisen 2,5 miljard euro compensatie - LBV | Meer dan een vakbond

Havenwerkers eisen 2,5 miljard euro compensatie

Nieuwsoverzicht

De strijd rondom het havenpensioen na een fusie tussen Optas en Aegon kent een lange voorgeschiedenis. De rechten van (ex-)havenwerkers en indien niet meer in leven hun nabestaanden, zijn ernstig geschaad door deze fusie.  Aegon accepteerde weliswaar in oktober 2019 tijdens een actie op het hoofdkantoor van Aegon de ruim 100 aanmaningen die door de juristen van LBV namens haar leden werd aangeboden (lees: ingediend), maar wijst na lang treuzelen iedere aansprakelijkheid van de hand.

 

Een aantal (ex-)havenwerkers, waaronder ook leden van LBV, maakten eerder al bezwaar tegen de goedkeuring van de fusie tussen Optas en Aegon door toezichthouder DNB, die vervolgens de bezwaarmakers niet ontvankelijk verklaarde. De rechtbank besloot echter dat de (ex-)havenwerkers wél ontvankelijk waren. DNB ging in hoger beroep, maar zelfs de hoogste instantie (CBp) is van mening dat de (ex-)havenwerkers, althans degenen die bezwaar hadden gemaakt, wel ontvankelijk zijn.

 

Wat waren ook al weer de eisen?

  1. het met terugwerkende kracht nakomen en affinancieren van de indexverplichtingen van Aegon;
  2. het veiligstellen van de 2,4 miljard euro (door rendement reeds 2,5 miljard euro);
  3. schadeloosstelling voor lagere rendementen van alle (ex)havenwerkers.

 

Waar staan wij nu, vraagt u zich dan natuurlijk af. DNB had de fusie tussen Optas en Aegon nooit goed mogen keuren, want door die fusie verdwijnt 2,5 miljard euro bestemd voor indexering van de pensioenen in de kas van Aegon én uiteindelijk in de verkeerde portemonnee, namelijk in die van de aandeelhouders. Bovendien is voor een deel van de gedupeerde (ex-)havenwerkers sprake van minder beleggingsrendement, omdat een aantal belastingvoordelen wegvallen zijn door de fusie tussen Optas en Aegon.

 

ACTUEEL

Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor de zitting bij de rechtbank die op 29 november 2022 zal plaatsvinden. Daarin wordt gevorderd dat de fusie tussen Optas en Aegon wordt vernietigd en als die eis wordt afgewezen, dat Aegon wordt veroordeeld om die 2,5 miljard euro uit haar eigen vermogen met terugwerkende kracht aan te wenden voor indexering van de pensioenen.  

 

Hoe meer gedupeerde (ex-)havenwerkers zich bij ons melden des te groter wordt het draagvlak en kunnen de eisen nog krachtiger worden. We zijn op de goede weg, maar het moet beter! Wil je meer weten? Bel gerust met 088-2663000 en laat je doorverbinden met Ilse Hanenberg.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info