Help! Mijn huisbaas is een huisjesmelker - LBV | Meer dan een vakbond

Help! Mijn huisbaas is een huisjesmelker

Nieuwsoverzicht

Dit verhaal is geanonimiseerd omdat de zaak momenteel nog loopt.

 

Het zal je maar gebeuren: na 8 jaar een studentenkamer gehuurd te hebben en je als voorbeeldig huurder te hebben gedragen, krijg je te horen dat je je borg niet terugkrijgt. De huisbaas vindt namelijk dat er schade is aan de vloerbedekking. Er is inderdaad sprake van wat gebruikssporen. Op een totale oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter zijn er op één vierkante meter vloerbedekking inderdaad wat vlekken zichtbaar. Mijn huisbaas stelt met een intimiderende toon voor om de borg die ik bij aanvang van de huurperiode heb betaald in te houden als herstelbetaling aan de gebreken van de kamer. Het gaat in totaal om een bedrag ter hoogte van 400 euro. Wat doe je dan?

 

Om maar van het gezeur af te zijn, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om met het voorstel van mijn huisbaas in te stemmen. Ik wist namelijk uit ervaring dat de kosten veel hoger zouden kunnen worden. Een andere huisgenoot was meer dan 1.000 euro kwijt aan deze zogenoemde ‘herstelbetalingen’, terwijl zijn kamer dezelfde gebreken vertoonden. Daarnaast is 400 euro gewoon beter te behappen dan 1.000 euro.

Het duurde echter niet heel lang voordat mijn huisbaas terugkwam op zijn aanbod. Hij gaf nu aan dat de betaalde borg alleen als herstelbetaling gold voor de ‘beschadigde’ vloerbedekking. Mochten er in zijn ogen nog andere ‘gebreken’ zijn, dan zou hij de kosten om die gebreken te herstellen ook op mij verhalen. Ik voelde de bui al hangen. Mocht ik hier ook mee akkoord gaan, dan zou ik mijn huisbaas in principe een vrijbrief geven om alle herstelkosten aan mij door te berekenen. Ik was radeloos. Dadelijk kreeg ik net zo’n hoge kostenpost als mijn huisgenoot! Hier had ik simpelweg geen geld voor.

 

Radeloos belde ik LBV op voor advies. Ik wist niet zeker of ik hier aan het juiste adres was. Gelukkig werd ik direct doorverbonden met een jurist en kon ik mijn situatie voorleggen. Er werd echt naar me geluisterd, daar werd ik al een stuk rustiger van. Hoewel ik al bekend was met het feit dat LBV juridische bijstand verleende op het gebied van arbeidsrecht, werd mij verteld dat LBV ook gespecialiseerd is in huurrecht. De jurist met wie ik sprak gaf aan dat mijn huisbaas zaken aan het verzinnen was die niet mogen. Op advies van de jurist van LBV heb ik vervolgens bij mijn huisbaas aangegeven dat ik de borg gewoon terugverwacht en dat ik de gebreken die de huisbaas heeft opgenoemd zelf opknap. Ook gaf ik aan dat hij op de laatste dag van mijn huurperiode de sleutel terug zou krijgen en dat de door hem genoemde schade niet onder mijn verantwoordelijkheid valt.

 

INTIMIDATIE

Het duurde niet lang voordat ik een aantal telefoontjes ontving van mijn huisbaas. Toen ik hier niet op reageerde werd ik overspoeld door een stortvloed van whatsappjes en e-mails. De inhoud had kortweg de strekking dat hij mij matste door enkel mijn borg in te houden. De herstelreparaties zouden veel meer gaan kosten. Ook dreigde hij met juridische stappen als ik niet alsnog akkoord zou gaan met zijn oorspronkelijke voorstel. Deze man is een meester in intimidatietechnieken, maar door de bijstand van LBV was ik daar een stuk minder van onder de indruk.

 

Om op- en/of aanmerkingen van mijn huisbaas te voorkomen, heb ik voor oplevering de woning door een ervaren schilder laten witten. De kamer zag er daardoor piekfijn uit! Dit weerhield mijn huisbaas er echter niet van om te gaan mierenneuken. Er was namelijk een likje verf op de grond gevallen. Iets wat er met een beetje water af te krijgen was. Na een hoop herrie zijn we uiteindelijk zonder akkoord uit elkaar gegaan. De jurist van LBV is inmiddels een procedure gestart om mijn borg terug te vorderen.

 

LBV is meer dan een vakbond. Naast arbeidsrecht biedt LBV sinds 1 april 2019 ook het Pluspakket aan. Wanneer jij het Pluspakket afsluit bij LBV krijg je de best mogelijke bescherming op het gebied van consumenten-, huur- en woonrecht. Het Pluspakket kost slechts €10 extra en wanneer je dit afsluit mag ieder LBV lid op je woonadres er gebruik van maken. Wel zo eerlijk!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info