Het belang van een correcte aangifte inkomstenbelasting - LBV | Meer dan een vakbond

Het belang van een correcte aangifte inkomstenbelasting

Nieuwsoverzicht

Het doen van aangifte inkomstenbelasting is een jaarlijks terugkerend ritueel voor vele inwoners van Nederland. Het lijkt soms een tijdrovende en ingewikkelde klus, maar een correcte en tijdige aangifte kan je een hoop problemen besparen én ervoor zorgen dat je geen geld misloopt. Hieronder wil ik, naast enkele risico’s, ook een aantal kansen belichten die een zorgvuldige aangifte biedt.

Risico's van fouten in je aangifte

  1. Boetes bij te laat aangifte doen. De Belastingdienst is strikt als het gaat om deadlines. Te laat aangifte doen kan resulteren in een boete. Deze boete kan oplopen, afhankelijk van hoe laat je de aangifte indient.
  2. Belastingrente bij fouten in de aangifte. Maak je een fout in je aangifte die resulteert in een te lage aanslag? Dan kan de Belastingdienst belastingrente in rekening brengen. Dit betekent dat je over het bedrag dat je te weinig hebt betaald, rente moet betalen vanaf de datum dat de belasting betaald had moeten zijn.
  3. Invorderingsrente bij terugbetalen met een betalingsregeling. Heb je te veel belastingteruggave ontvangen of moet je naheffingen betalen en kun je dit niet in één keer aflossen? Dan kan de Belastingdienst invorderingsrente rekenen over het uitstaande bedrag. Ook als je een betalingsregeling treft, blijft deze rente doorlopen.

Geen geld laten liggen!
Naast het vermijden van boetes en rente, is het minstens zo belangrijk om alle mogelijke aftrekposten en vrijstellingen te benutten, enkele voorbeelden:

  1. Aftrekbare zorgkosten. Niet alle zorgkosten worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bepaalde niet-vergoede zorgkosten zijn aftrekbaar. Denk hierbij aan uitgaven voor specifieke medische hulp, hulpmiddelen, en vervoer.
  2. Eigen woning. Kosten gerelateerd aan je eigen woning, zoals hypotheekrente, kunnen aftrekbaar zijn. Dit kan aanzienlijk schelen in het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting.
  3. Terugbetaalde uitkeringen aftrekken. Moest je een ontvangen uitkering terugbetalen? Onder bepaalde voorwaarden mag je dit bedrag aftrekken van je inkomen, wat je belastbare inkomen verlaagt.
  4. Vermogen en schulden. Bezit je vermogen, maar heb je ook schulden? Vergeet niet beide op te geven. Schulden kunnen je vermogen in box 3 verlagen, wat invloed heeft op de vermogensbelasting die je moet betalen.

Conclusie
Een correcte en tijdige aangifte inkomstenbelasting is niet alleen van belang om boetes en onnodige rentebetalingen te voorkomen. Het biedt je ook de kans om optimaal gebruik te maken van de fiscale voordelen die er (nog) zijn. Door je goed te laten informeren, kun je zowel financiële tegenvallers als gemiste kansen vermijden. Zo zorg je ervoor dat je niet meer belasting betaalt dan nodig is en benut je alle mogelijkheden om je belastingdruk te verlagen. Met andere woorden, laat Vakbond LBV je helpen bij het doen van aangifte. Wist je dat deze service geheel kosteloos is voor onze leden?

 

 

E.H. (Henri) Dekker

Fiscaal Jurist

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info