Het nieuwe jaar is weer in zicht! - LBV | Meer dan een vakbond

Het nieuwe jaar is weer in zicht!

Auteur: Dursun Koker

Nieuwsoverzicht

Om als ZZP’er het jaar 2021 goed voorbereid in te gaan, moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de wijzigingen in het belastingsysteem. Zo zijn er een aantal aanpassingen in verschillende tarieven. Dit heeft natuurlijk een aantal gevolgen voor een ZZP’er. In deze blog zal ik de wijzigingen kort op een rijtje zetten, zodat jij met een gerust hart en met alles keurig netjes op orde in 2021 verder kan.

 

Tarieven inkomstenbelasting omlaag

De belangrijkste wijziging voor het jaar 2021 is de verlaging van het basistarief in de inkomstenbelasting. In 2021 daalt het basistarief van 37,35 procent naar 37,10 procent. Dit tarief geldt voor inkomens tot 68.507 euro. Over je winst tot 68.507 euro betaal je volgend jaar dus 0,25 procent minder belasting. Daarnaast worden ook de algemene heffingskorting en de arbeidskorting verhoogt. De heffingskortingen zijn een vermindering op het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting. Oftewel je gaat minder belasting betalen over je winst.

 

Verlaging van de zelfstandigenaftrek

Sinds begin 2020 probeert het kabinet het fiscaal verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Om het verschil te verkleinen wordt de zelfstandigenaftrek geleidelijk afgebouwd. Het kabinet heeft dit jaar ervoor gekozen om met ingang van 2021 de zelfstandigenaftrek nog sneller af te bouwen. De zelfstandigenaftrek is op dit moment 7.030 euro (2020) en daalt met ingang van 2021 naar 6.670 euro. Uiteindelijk zal de zelfstandigenaftrek in 2036 afgebouwd worden tot 3.240 euro. Dus meer dan een halvering van wat er in 2020 geldt. De verlaging van de zelfstandigenaftrek betekent in ieder geval minder kostenaftrek. Hierdoor zal de winst iets hoger liggen waardoor jij als ZZP’er meer inkomstenbelasting gaat betalen.

 

Geen belasting over corona steunmaatregelen

ZZP’ers die noodgedwongen gebruik hebben gemaakt van de corona steunmaatregelen vanuit de overheid, hoeven daarover geen belasting te betalen. Hierbij kan gedacht worden aan de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ontvang je als ZZP’er de Tozo, dan wordt er al loonheffing ingehouden door de gemeente. De Tozo is immers geen onderdeel van de omzet, maar een bijstandsuitkering.

 

Daarnaast heeft het kabinet verkondigd dat het zorgpersoneel volgend jaar opnieuw wordt beloond voor hun inzet tijdens de coronacrisis. ZZP’ers in de zorg blijven hierbij niet achter en krijgen in 2021 een bonus van 500 euro. Ook deze zogeheten coronabonus zal een belastingvrije uitkering zijn.

 

Bijdrage voor Zorgverzekeringswet (ZvW) stijgt

Jaarlijks betaal je als ZZP’er naast de inkomstenbelasting een ZvW-bijdrage over de belastbare winst van jouw onderneming. Dit zal in het jaar 2021 met 0,3 procent stijgen. De bijdrage bedraagt in 2021 daardoor 5,75 procent.

 

Heb je nog vragen over de wijzigingen in het belastingsysteem voor 2021 of wil je weten wat de belastinggevolgen voor jouw situatie zijn, dan kun je uiteraard contact met mij opnemen via 088-2663000 of via dursun.koker@lbv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info