Het regent cijfertjes, alweer! - LBV | Meer dan een vakbond

Het regent cijfertjes, alweer!

Nieuwsoverzicht

Zoals altijd worden we op Prinsjesdag overspoeld met cijfertjes. Bij LBV krijgen we steeds meer vragen binnen van leden die willen weten of ze er dit jaar op vooruitgaan. Uit het wetsvoorstel Belastingplan 2020 blijkt dat diverse maatregelen de koopkracht van burgers verbeteren. Zo zal de koopkracht voor de meeste huishoudens met ten minste 1,4% toenemen. Maar wat betekenen deze cijfers concreet voor iedereen? Deze cijfertjes hebben zowel invloed op de werknemers als de ondernemers. Hieronder heb ik de belangrijkste veranderingen voor het jaar 2020 opgesomd:

 

  • Verhoging van de algemene heffingskorting
  • Verhoging van de arbeidskorting
  • Verlaging van de zelfstandigenaftrek
  • De belastingvrije vergoeding voor vrijwilligerswerk gaat meestijgen met de inflatie
  • De zorgpremie stijgt per 2020 naar verwachting met €3 per maand
  • De zorgtoeslag gaat omhoog met €67 voor alleenstaanden en €95 voor meerpersoonshuishoudens. De zorgtoeslag in 2020 stijgt harder dan de premies waardoor de koopkracht van huishoudens met lagere inkomens stijgt.
  • De energiebelasting voor een gemiddeld huishouden gaat in 2020 met €100 omlaag bij een verbruik van 1179 m3 gas en 2525 kWh elektriciteit. Consumenten gaan meer belasting voor aardgas betalen, maar minder voor elektriciteit. De verlaging van de energiebelasting heeft tevens een positief effect op de koopkracht.

 

Vrijwilligersvergoeding

Vanaf volgend jaar stijgt de belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers mee met de inflatie. Op dit moment is de belastingvrije vergoeding voor vrijwilligerswerk maximaal €170 per maand en €1700 per kalenderjaar. Waarschijnlijk stijgt dit bedrag pas in 2021 naar €1800.

 

ZZP’ers

Het kabinet wil het fiscaal verschil tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Om het verschil te verkleinen zal er een geleidelijke verlaging van de zelfstandigenaftrek plaats vinden. De zelfstandigenaftrek is op dit moment € 7280 en zal per 2020 met acht stappen van € 250 en één stap van € 280 worden verlaagd naar € 5000 in het jaar 2028.

Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek is er een verhoging van de arbeidskorting, waardoor de verlaging van de zelfstandigenaftrek minder te voelen is. In de meeste gevallen gaan ZZP’ers er nog steeds op vooruit maar minder dan de werknemer.

 

Conclusie

Per situatie zou er beoordeeld moeten worden of we daadwerkelijk erop vooruitgaan. Dit blijft altijd de vraag en dat zal de toekomst uitwijzen. Uiteindelijk komen we er pas eind volgend jaar achter of het geslaagd is.

 

ZZP-specials

Speciaal voor ZZP’ers zal ik vanaf heden geregeld een klein stukje schrijven over de meest voorkomende vragen van ondernemers. Zoals wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek? Wat valt er onder het urencriterium? Autokosten, hoe werkt dat? Dit soort vragen zal ik vanaf heden geregeld in ‘’gewone mensen’’ taal beantwoorden. Tot de volgende keer!

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info