Hoe zit het met thuiswerken en de reiskostenvergoeding? - LBV | Meer dan een vakbond

Hoe zit het met thuiswerken en de reiskostenvergoeding?

Nieuwsoverzicht

We hebben het in een ander artikel al uitvoerig gehad over welke extra kosten het thuiswerken met zich meebrengt. Je gebruikt bijvoorbeeld extra water, gas en licht. Er zitten gelukkig ook voordelen aan thuiswerken, want je hoeft niet naar je werk te reizen. Maar hoe zit het dan met de reiskostenvergoeding die je werkgever aan jou betaalt?

 

Helaas hebben we slecht nieuws voor alle werknemers die thuiswerken. Je werkgever mag namelijk je reiskostenvergoeding stopzetten wanneer jij thuis aan het werk bent. Officieel zit het namelijk zo: een werkgever mag de reiskostenvergoeding stopzetten wanneer deze kosten door de desbetreffende werknemer niet meer worden gemaakt.

 

Uiteraard gelden hier ook uitzonderingen voor. Als in de cao die voor jou van toepassing is of in jouw arbeidsovereenkomst afspraken staan betreft het uitkeren van de reiskostenvergoeding, bijvoorbeeld dat wanneer jij thuiswerkt je de eerste 6 maanden de reiskostenvergoeding blijft ontvangen, dan kan de werkgever niet zomaar stoppen met het vergoeden hiervan. Die afspraken dienen nageleefd te worden. De vergoeding mag pas worden stopgezet wanneer de afgesproken periode eindigt.

 

Ook zijn er werkgevers die er bewust voor kiezen om de reiskostenvergoeding wel door te betalen aan de werknemers. Dit doen zij om de extra kosten die de werknemer thuis maakt te vergoeden. Eerst mochten werkgevers dit maximaal 6 weken doen, maar door de coronacrisis heeft de overheid besloten dat een werkgever deze vergoeding voor onbepaalde tijd mag uitkeren.

 

Met andere woorden: jouw werkgever is niet verplicht om je reiskostenvergoeding door te betalen, mits hier afspraken over gemaakt zijn, maar je werkgever mag het wel blijven betalen als hij dat wil.

 

Heb je vragen over jouw reiskostenvergoeding? Dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met LBV! Klik hier voor onze contactgegevens en openingstijden.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info