Huurverlaging per 1 juli 2023 voor sociale huurwoningen - LBV | Meer dan een vakbond

Huurverlaging per 1 juli 2023 voor sociale huurwoningen

Nieuwsoverzicht

Op 1 juli 2023 wordt de huur voor iedereen met een laag inkomen verlaagd naar 575 euro per maand. Of je huurverlaging krijgt, is afhankelijk van de hoogte van jouw totale huishoudinkomen. Aan de hand van een inkomensgrens stelt de Belastingdienst vast of je hiervoor in aanmerking komt. Valt jouw totale huishoudinkomen niet boven de grens? Dan krijg je mogelijk huurverlaging. Ligt jouw totale huishoudinkomen boven de grens? Dan is jouw inkomen te hoog voor een huurverlaging. 

Om het totale huishoudinkomen te bepalen telt de belastingdienst het geregistreerd inkomen over 2021 van de huidige medebewoners bij elkaar op. Dat is het inkomen wat bij de belastingdienst bekend is. Het inkomen van inwonende kinderen die op 1 januari 2023 jonger dan 27 jaar zijn, telt de belastingdienst niet mee. Daar boven dus wel. De Belastingdienst geeft het bedrag van jouw huishoudinkomen niet door aan de woningbouwvereniging. Zij geven alleen door aan de woningbouwvereniging in welke categorie huishoudinkomen je valt, deze krijgt enkel te horen of je aan de inkomensgrens voldoet of niet.

 

De samenstelling van jouw huishouden

De inkomensgrens

Eenpersoonshuishouden: er is één bewoner

€ 23.250 of lager

Eenpersoonsouderenhuishouden: er is één bewoner en die is AOW-gerechtigde

€ 24.600 of lager

Meerpersoonshuishouden: er zijn twee of meer bewoners

€ 30.270 of lager

Meerpersoonsouderenhuishouden: er zijn twee of meer bewoners, met minimaal één AOW-gerechtigde

€ 32.730 of lager

Tabel: inkomensgrens per samenstelling huishouden

 

De huurverlaging geldt alleen voor sociale huurwoningen van een woningbouwvereniging. Je moet daarnaast een zelfstandige woning huren. Deel je de voordeur, het toilet of de keuken met anderen? Dan huur je een niet-zelfstandige woning. Een niet-zelfstandige woonruimte is bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis of bij een hospita.

Let op! Wanneer jouw huishoudinkomen lager is dan de gestelde inkomensgrens en de huur is hoger dan 575 euro per maand, dan moet jouw woningbouwvereniging een voorstel doen om jouw huur te verlagen naar 575 euro per maand. De woningbouwvereniging controleert jouw inkomen bij de Belastingdienst. Als je aan de voorwaarden voldoet, dan moet je vóór 1 juni 2023 bericht hebbe ontvangen. Denk je dat je recht hebt op huurverlaging, maar krijg je géén bericht voor 1 juni 2023? Neem dan vóór 12 juli 2023 contact op met de huurcommissie.

Soms krijg je geen bericht, maar kan je zelf om de huurverlaging vragen bij jouw woningbouwvereniging. Dit geldt als jouw inkomen in 2022 of 2023 is gedaald ten opzichte van 2021. Belangrijk is dan wel dat het gezamenlijke inkomen al zes maanden vóór jouw verzoek om de huurverlaging, lager is dan of gelijk is aan de helft van de inkomensgrens voor jouw huishouden.

Wijzigingen doorgeven
Houd er rekening mee dat wanneer je huur wordt aangepast (verhoogd of verlaagd) je dit doorgeeft voor de toeslagen, zodat je de juiste huurtoeslag uitbetaald krijgt.

Kom je er niet uit met de huurcommissie of heb je een vraag over de huurverlaging? Neem dan contact op met ons secretariaat via 088 – 266 3000 en laat je doorverbinden met de juridische dienst!

 

R.B.P. (Roxy) Frickus
Office manager

HULP NODIG? BEL GERUST OF LOOP GEWOON EENS BIJ ONS BINNEN. DE KOFFIE STAAT KLAAR!

LBV (maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur geopend)

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info