Ik moet na mijn vakantie in quarantaine, heb ik dan recht op loondoorbetaling? - LBV | Meer dan een vakbond

Ik moet na mijn vakantie in quarantaine, heb ik dan recht op loondoorbetaling?

Nieuwsoverzicht

Iedereen is dit jaar wellicht meer aan vakantie toe dan ooit. Helaas is op vakantie gaan in deze coronatijd anders dan anders en onzeker. Soms is het ook zo dat je na terugkomst verplicht in quarantaine moet. Maar hoe zit het dan met je loondoorbetaling? Er gelden verschillende regels voor verschillende scenario’s. We leggen het je hieronder uit.

 

Kleurcodes

Om het reisadvies voor verschillende landen overzichtelijk te maken zijn er kleurcodes in het leven geroepen. De kleurcodes zijn groen, geel, oranje en rood. Bij code groen gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s en kun je zonder problemen afreizen naar het desbetreffende gebied. Code geel betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van Nederland. Je kunt met code geel afreizen naar het land of gebied, maar bereid je wel voor op de gezondheidsrisico’s. Bij code oranje raadt de overheid af om te reizen, behalve wanneer de reis noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen. Code rood betekent dat alle reizen worden afgeraden.

 

Ik ben naar mij vakantiebestemming afgereisd met code geel, maar tijdens mijn verblijf is het veranderd naar code oranje of rood

Wanneer je met code geel bent vertrokken en de situatie verandert naar oranje of rood, dan kun je daar in principe niets aan doen en heb je recht op loondoorbetaling tijdens de quarantaine bij terugkomst in Nederland. Ook voor de dagen die buiten je vakantiedagen vallen. Let wel op dat dit alleen geldt wanneer je zo snel mogelijk na de wijziging van de kleurcode naar Nederland terugkeert en het quarantaine advies opvolgt. Kies je ervoor om ondanks het gewijzigde veiligheidsadvies toch de gehele vakantie te blijven? Dan verlies je (mogelijk) het recht op doorbetaling. Dit heeft er uiteraard wel mee te maken of je überhaupt eerder terug kan komen.

 

Het gebied heeft code oranje of rood, maar ik ben toch op vakantie gegaan

Wanneer je toch naar een gebied reist met code oranje (en de reis niet noodzakelijk is) of reist naar een gebied met code rood, dan ben je je ervan bewust dat je bij terugkomst in quarantaine moet. Tenzij je thuis kan werken, betekent dit dat je niet in staat bent om je werk uit te voeren. Omdat er bewust voor is gekozen om op vakantie te gaan en je op voorhand weet dat je na de reis niet in staat bent om te werken door de verplichte quarantaine, heb je geen recht op loondoorbetaling.

 

Mag mijn werkgever voor vertrek vragen welke kleurcode mijn reisgebied heeft?

Het antwoord is ja. Jouw werkgever mag op voorhand vragen welke kleurcode het land of gebied heeft waar je naartoe op vakantie gaat. De werkgever heeft hier belang bij, omdat het gaat om de wettelijke zorgplichten de hij moet na komen voor de werknemers.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of zit je zelf in een situatie waarbij je niet weet of je recht hebt op doorbetaling tijdens quarantaine? Neem dan contact met ons op. Dit kan via lbv@lbv.nl of via 088 – 266 3000.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info