LBV vecht voor indexering havenpensioenen - LBV | Meer dan een vakbond

LBV vecht voor indexering havenpensioenen

Nieuwsoverzicht

Al geruime tijd voeren we een moedige strijd om de rechten van (ex)havenwerkers te beschermen na de fusie tussen Optas en Aegon. Helaas hebben Optas en Aegon de belangen van de (ex)havenwerkers ernstig geschaad. Op 24 oktober 2019 zijn we, samen met onze achterban, naar het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag gegaan om op indringende wijze aandacht te vragen voor de benarde situatie van de Optas-gedupeerden. Het is ontluisterend dat Optas en Aegon hierin tekortgeschoten zijn.

 

Momenteel worden er diverse juridische procedures gevoerd tegen de fusie tussen Aegon en Optas. Het doel van deze procedures is tweeledig: ten eerste streven we naar de nakoming en affinanciering van de indexverplichtingen van Optas/Aegon, en ten tweede willen we de 2,5 miljard euro veiligstellen en schadevergoeding verkrijgen voor alle (ex)havenwerkers. Het is onacceptabel dat Optas en Aegon deze verplichtingen verwaarlozen en de havenwerkers benadelen.

 

Op 19 mei vond er een hoorzitting plaats bij het Gerechtshof in Den Haag. Voorafgaand aan deze zitting had de rechtbank de vordering tot vernietiging van de fusie afgewezen. We hebben echter bezwaar aangetekend, omdat we van mening zijn dat de fusie onrechtmatig heeft plaatsgevonden. Als gevolg van deze onrechtmatige fusie worden de pensioenen van de havenwerkers al jarenlang niet geïndexeerd, terwijl het opgebouwde vermogen van 2,5 miljard euro nu in handen van Aegon is. Dit is een flagrante schending van gerechtigheid en een schrijnend onrecht tegenover de havenwerkers.

 

Tijdens de hoorzitting stelde het Hof kritische vragen, maar liet het geen duidelijke indicatie achter over de uiteindelijke beslissing. Hoewel de uitspraak oorspronkelijk gepland stond voor 1 augustus aanstaande, is het waarschijnlijk dat deze datum wordt uitgesteld. Zoals verwacht heeft Aegon hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak in november.

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat de juridische weg een langdurig proces is, waarbij Aegon er alles aan doet om het proces te vertragen. Desalniettemin heeft de positieve uitspraak in november ons hoop gegeven. We moeten echter geduldig wachten op de uitkomst van het hoger beroep, wat opnieuw enkele maanden in beslag zal nemen. We blijven vastberaden strijden voor gerechtigheid en het aanwenden van het vermogen van 2,5 miljard euro voor de indexering van de havenpensioenen.

 

We willen duidelijk maken dat LBV zeer ontevreden is over de handelwijze van Optas en Aegon. Het is een schandelijke situatie waarin de (ex)havenwerkers verkeren, terwijl Optas en Aegon hun verantwoordelijkheid ontlopen. We zullen niet rusten totdat er rechtvaardigheid is geschied en de belangen van de havenwerkers zijn veiliggesteld.

 

Zodra er nieuws is, zullen wij opnieuw hierover informeren. Voor vragen kun je contact opnemen met Ilse Hanenberg via ilse.hanenberg@lbv.nl

 

mr. J.E.S. (Ilse) Hanenberg

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info