Lydia Blijft Verbazen - LBV | Meer dan een vakbond

Lydia Blijft Verbazen

Nieuwsoverzicht

Nederland heeft de minst officiële feestdagen van Europa. Sterker nog: Nederland kent een stuk minder vrije dagen dan andere EU-landen. Ik heb het al vaker gelezen, maar om eerlijk te zijn heb ik er verder nooit echt aandacht aan geschonken. Net als de meeste Nederlanders heb ik namelijk aankomend weekend een extra lang weekend vrij in verband met Pinksteren. En zolang ik kan genieten van een extra vrije dag, waarom zou ik me dan druk maken over de vrije dagen in de rest van Europa? Ik kan me beter druk maken over naar welk strand ik ga. Toch won mijn nieuwsgierigheid het van mijn strand-dilemma en heb ik onderzocht of wij Nederlanders inderdaad minder vrije dagen hebben dan onze EU-genoten.

Ik val maar direct met de deur in huis. We hebben inderdaad minder officiële feestdagen en vrije dagen dan de rest van de EU-landen. Huilen met de pet op dus. In tegenstelling tot Nederland is in veel EU-landen bijvoorbeeld de Dag van de Arbeid een officieel erkende feestdag, net als Allerheiligen en Driekoningen. In Finland kunnen ze er helemaal wat van. Daar hebben veel mensen een vrije dag op Sint Knoet (geen grap), de Dag van de Finse Taal en de Dag van de Finse Natuur. Ook in Spanje en in Griekenland kennen ze veel officieel erkende feestdagen. Om even een beeld te schetsen:

Land

Totaal aantal vrije dagen

Feestdagen

Wettelijke vakantiedagen

Zweden

39

14

25

Finland

39

15

24

Frankrijk

36

11

25

Zweden

36

11

25

Denemarken

36

11

25

Spanje

36

14

22

Groot-Brittannië

36

8

28

Luxemburg

35

10

25

Griekenland

32

12

20

Italië

31

11

20

Portugal

30

10

20

België

30

10

20

Duitsland

29

9

20

Ierland

29

9

20

Nederland

28

8

20

 

Oké, het klopt dus. Nederland staat dik onderaan met in totaal 28 vrije dagen per jaar. En hoewel we 8 officieel erkende feestdagen kennen, houdt dit niet eens per definitie in dat je ook vrij bent op die dag. Dit geldt overigens ook voor de overige EU-landen, kleine geruststelling. Niet in ieder land is het namelijk in de wet vastgelegd dat je betaald verlof hebt op een officieel erkende feestdag.

Dus bij deze weer een onderwerp gevonden om over te klagen, want dat kunnen wij Nederlanders als geen ander. Maar voordat je naar Finland of Frankrijk verhuist voor wat extra vrije dagen: in Nederland betaal je weer beduidend minder inkomstenbelasting dan in andere EU-landen. Mocht je nou meer vrije dagen willen én minder inkomstenbelasting betalen, dan kun je het beste naar Denemarken (35,9% IB) of Groot-Brittannië (30,9% IB) verhuizen!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info