Ontwikkelingen voor Uber in VK biedt meer reden tot actie in Nederland - LBV | Meer dan een vakbond

Ontwikkelingen voor Uber in VK biedt meer reden tot actie in Nederland

Nieuwsoverzicht

In het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben de chauffeurs (in totaal 70.000) van het taxibedrijf Uber vanaf heden recht op minimumloon én vakantiegeld. De chauffeurs worden vanaf nu behandeld als zogeheten ‘’werkers’’. Dit zit, wanneer je naar het Nederlands arbeidsrecht kijkt, tussen een ZZP’er en werknemer in. Uber werkers in het VK hebben nu dus meer rechten dan voorheen. En dat is top nieuws! Maar hoe zit het dan in Nederland? Is dit reden om actie te gaan voeren?

 

Uber in Nederland behandelt haar chauffeurs (in totaal 4000) als ZZP’ers. Hierdoor hebben ze minder rechten. De zogeheten ‘’Uber-ZZP’ers’’ kwamen in 2019 al in het nieuws vanwege stakingen. De ontevreden chauffeurs boden toen een brief aan met eisen aan de directie van het hoofdkantoor in Amsterdam. In deze brief stond onder andere dat het bedrijf moest stoppen met de constante en ongezonde hoge druk. De kosten voor de ZZP’ers werden hoger, terwijl de ritten daalden. Hierdoor konden de chauffeurs het niet voor elkaar krijgen om elke maand rond te komen van het loon waar zij elke week zo een 60 uur voor werkte. Schandalig, vinden wij bij LBV nog steeds.

 

Nu er in het VK door de rechter is bepaald dat Uber veranderingen moet toepassen, laat zien dat er wel degelijk een grote kans is dat er ook in Nederland veranderingen kunnen worden afgedwongen. Het VK is namelijk voor Uber de grootste Europese markt en daarbij heeft Uber wereldwijd meerdere rechtszaken tegen het bedrijfssysteem lopen.

 

LBV vindt dat we het in Nederland hier niet bij moeten laten! Uber maakt misbruik van zijn machtspositie en blijft vasthouden aan hetzelfde liedje. Samen willen we strijden voor eerlijke en collectieve afspraken, waarbij de Uber chauffeur onder andere recht heeft op een eerlijk uurtarief waar de chauffeur een eerlijk loon aan overhoudt, werkbare en gezonde arbeidstijden, een eerlijk pensioen, vakantiegeld en ga zo maar door.

 

Werk jij als ZZP’er voor Uber en wil je samen met ons strijden voor jouw rechten? Meld je dan bij LBV. De aanmeldingen worden geïnventariseerd, waarna we kunnen beginnen met actie voeren.

 

Je kunt je melden via lbv@lbv.nl. Heb je vragen of wil jij je ei kwijt? Bel dan gerust met 088 – 266 3000!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info