Partners betalen onverwacht belasting over ontvangen TOZO - LBV | Meer dan een vakbond

Partners betalen onverwacht belasting over ontvangen TOZO

Nieuwsoverzicht

ZZP’ers die gebruik hebben gemaakt van de nooduitkering TOZO tijdens de coronacrisis COVID-19 zijn onaangenaam verrast. De jaaropgaaf is ontvangen door de ZZP’er. Daar blijft het niet bij, ook de partner heeft een jaaropgaaf van de TOZO-uitkering van de gemeente. De helft van de uitkering is namelijk automatisch toegekend aan de partner en dit zorgt voor een verschuivingen in de inkomstenbelasting en het recht op toeslagen. Partners van ZZP’ers betalen hierdoor meer belasting hetgeen wel kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Dit is voornamelijk het geval bij de TOZO 1, omdat er toen nog niet werd gekeken naar het inkomen van de partner.

 

De steunmaatregel is in leven geroepen zodat ZZP’ers de moeilijke tijden konden overbruggen. Echter worden de ZZP’ers nu geconfronteerd met een extra belastingaanslag. De steunmaatregel heeft blijkbaar toch financiële gevolgen.

 

Wat gebeurt er eigenlijk?

De helft van de uitkering wordt opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer toepassen omdat het al is toegepast bij zijn huidige werkgever.

 

De hoogte van een uitkering kan weliswaar het inkomen van de partner beïnvloeden, maar dat de partner daarvan een belastingaanslag moet betalen over de uitkering van de ander is ongebruikelijk! En niemand was daarvan op de hoogte! Dit zal zorgen voor veel ophef.

 

Bij LBV helpen wij onze leden bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Wij wijzen hen ook op de gevolgen van uitkeringen. Lekker Blijven Vragen bij LBV!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info