Per 1 juli 2023: AOW-bedragen stijgen met 3,13 procent - LBV | Meer dan een vakbond

Per 1 juli 2023: AOW-bedragen stijgen met 3,13 procent

Nieuwsoverzicht

Per 1 juli aaanstaande is het weer zover: de AOW-bedragen krijgen een welverdiende upgrade. Hoewel de stijging niet direct overeenkomt met het percentage waarmee het minimumloon omhoog gaat, blijft het een positieve ontwikkeling voor AOW-gerechtigden. Dit komt door de koppeling tussen het nettominimumloon en de bruto AOW-bedragen.

 

De netto stijging van de AOW-bedragen bedraagt deze keer ongeveer 2 procent. Dit kan resulteren in een geringe verbetering van je maandelijkse inkomen. Hieronder vind je een overzicht van de stijgingen per situatie:

 

Netto AOW-bedragen:

 

 • Gehuwd of samenwonend (beiden ontvangen dit AOW bedrag per persoon):

  • voor 1 juli: 920,98 euro

  • na 1 juli: 939,24 euro

  • verschil per maand: 18,26 euro

  • verschil per jaar: 219,12 euro

 

 • Alleenstaand:

  • voor 1 juli: 1.353,11 euro

  • na 1 juli: 1.378,98 euro

  • verschil per maand: 25,87 euro

  • verschil per jaar: 310,44 euro

 

Persoonlijke situaties en AOW-inkomen

Het is belangrijk om te realiseren dat persoonlijke situaties invloed kunnen hebben op je AOW-uitkering. Je bouwt een volledige AOW-uitkering op als je in de 50 jaar voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd in Nederland hebt gewoond. Voor ieder jaar dat je mist, wordt de AOW-uitkering met 2 procent gekort. 

 

Inflatie in Nederland en de gevolgen

Inflatie is de waardedaling van geld, wat betekent dat je met hetzelfde bedrag minder kunt kopen dan voorheen. Deze stijging van de prijzen merk je onder andere bij de benzinepomp, in de supermarkt en op je energierekening. Het CBS houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 

Hoewel het goed nieuws is dat de inflatie daalt, betekent dit niet dat de AOW-uitkeringen op dit niveau moeten blijven. Het is nog steeds van groot belang dat de AOW-inkomens verder stijgen om gelijke tred te houden met de kosten van levensonderhoud.

 

LBV ondersteunt AOW'ers en biedt deskundig advies

Bij LBV begrijpen we dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Daarom publiceren we regelmatig nieuws en updates op onze website en sociale media kanalen. Houd onze kanalen goed in de gaten voor waardevolle informatie en handige tips met betrekking tot AOW, financiën en juridische zaken.

 

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar en helpen je graag verder. Samen zorgen we ervoor dat je het maximale uit je AOW-inkomen haalt en financieel gezond blijft. LBV, jouw partner in AOW-zaken.

 

Vakbond LBV 

LBV (maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur geopend)

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088 - 266 3000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info