Regelgeving omtrent vakantiewerkers - LBV | Meer dan een vakbond

Regelgeving omtrent vakantiewerkers

Nieuwsoverzicht

De zomerperiode staat weer voor de deur en dat betekent vakantie, zon, zee, strand én natuurlijk vakantiebaantjes! Ook dit jaar zijn er weer veel jongeren die aan de slag gaan als vakantiekracht. Vaak weten deze jongeren niet welke rechten en plichten zij allemaal hebben. Helaas voor hen wordt daar nogal eens misbruik van gemaakt. Zo zijn er genoeg jongeren die werken voor een te laag loon of die veel meer uur achter elkaar werken dan is toegestaan. Om te voorkomen dat jij onwetend aan je vakantiebaantje begint, heb ik de wetten en regels rondom vakantiekrachten voor je uitgewerkt.

 

Wat is een vakantiekracht?

Allereerst is het van belang om te weten waar we het over hebben. Want wat is een vakantiekracht nu precies? Daarmee wordt meestal bedoeld een ‘scholier of student, die in aansluiting op het volgen van onderwijs, in de vakantie tijdelijk werk verricht’. Het gaat dus om jongeren die in de zomervakantie een tijdelijke baan hebben, wat vaak seizoensgebonden is. Deze jongeren zijn in de volgende categorieën in te delen:

  • Leeftijdscategorie: 13 en 14-jarigen
  • Leeftijdscategorie: 15jarigen
  • Leeftijdscategorie: 16 en 17-jarigen
  • Leeftijdscategorie: 18 jaar en ouder

Jongeren van 18 jaar en ouder vallen onder de algemene regels omtrent arbeidsomstandigheden en arbeidstijden. Voor de minderjarigen (leeftijdscategorie 13- tot en met 17-jarigen) zijn echter speciale arbeidsomstandigheden- en arbeidstijdenregels, die ik hieronder zal bespreken.

 

Wat mag je doen als vakantiekracht?

Voor iedereen geldt natuurlijk dat het verboden is om arbeid te verrichten dat een gevaar vormt voor de gezondheid. Daarnaast zijn er nog aanvullende regels, die weer per leeftijdscategorie gelden.

  • 13 en 14-jarigen: Je mag enkel klusjes doen en helpen bij licht, niet industrieel werk. Denk daarbij aan vakkenvullen, helpen folders rondbrengen of (onbespoten) tomaten plukken. Voor deze leeftijdscategorie zijn er ook een aantal werkzaamheden verboden, zoals werken in een fabriek, werken achter de kassa of zelfstandig een krantenwijk lopen.
  • 15jarigen: Je mag licht en nietindustrieel werk doen. Denk daarbij aan het zelfstandig rondbrengen van reclamefolders en het verrichten van werkzaamheden in de horeca. Let wel op dat er geen alcohol wordt geschonken!
  • 16 en 17-jarigen: In deze leeftijdscategorie mag je in principe alle soorten werkzaamheden doen, mits het niet gevaarlijk of schadelijk is voor je gezondheid. Nog belangrijker is dat de werkzaamheden je niet verhinderen om naar school te gaan. Je mag dus helaas nog niet aan de slag als fulltime stuntman of diepzeevisser

 

Hoe lang en wanneer mag een vakantiekracht werken?

Ook met betrekking tot hoelang er op een dag gewerkt wordt en de tijdstippen waarop gewerkt wordt gelden speciale regels voor vakantiekrachten. Dit is om de vakantiewerkers te beschermen tegen veel te lange werkdagen of tegen het werken op vroege (of heel late) tijdstippen.

  • 13 en 14-jarigen: in deze leeftijdscategorie mag je 35 uur per week en 7 uur op een dag werken. Voor 07:00 uur beginnen en na 19:00 uur doorwerken mag niet. Ook mag je maar 2 dagen achter elkaar werken. Daarna moet je in ieder geval 14 uur rust houden voordat je weer aan de slag gaat. En helaas voor degene die op de zondag toeslag zaten te azen: werken op zondag is voor 13 en 14-jarigen nog niet toegestaan.
  • 15jarigen: Als je 15 bent mag je al een uurtje langer doorwerken, namelijk 8 uur per dag. Je mag nog steeds niet voor 07:00 uur beginnen, maar wel tot 21:00 uur doorwerken. Om de 2 dagen moet je minimaal 12 uur rusten. Als het binnen het bedrijf waar je werkt gebruikelijk is dat er op zondag wordt gewerkt, mag je ook op zondag werken. Hiervoor heb je wel toestemming van je ouders nodig!
  • 16 en 17-jarigen: Ook nu mag je weer een uurtje langer werken, namelijk 9 uur per dag. Daarnaast mag je doorwerken tot 23:00 uur. Voor 07:00 uur beginnen zit er nog steeds niet in, maar dat is alleen maar een goed excuus om ‘uit te slapen’, toch? Je werkweek mag 45 uur duren en je dient nog steeds om de 2 dagen 12 uur rust te houden. Op zondag werken is toegestaan, maar je dient wel minstens 13 vrije zondagen per jaar te genieten. 

 

De arbeidsovereenkomst

Het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst verdient nog wel wat aandacht. Tot 16 jaar ben je namelijk handelingsonbekwaam en mag je dus geen rechtshandelingen verrichten zonder toestemming van je ouders. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan om zonder toestemming een huis te kopen of een telefoonabonnement af te sluiten. Maar dit geldt ook voor het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Wil je starten met je vakantiebaantje? Laat je ouders dan mee tekenen!

 

Wat moet een vakantiekracht minimaal verdienen?

En nu het onderwerp waar het allemaal om draait: moneys! Je bent natuurlijk niet voor niks de hele zomervakantie keihard aan het werk. Hoewel de één zijn vakantie wil bekostigen en de ander juist alles gelijk spendeert in de winkelstraten, is het doel van iedere vakantiekracht om inkomsten te genereren. Wel zo handig om te weten hoeveel je moet verdienen, toch?

Vakantiekrachten van 15 tot en met 20 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon. Dit loon wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld en is per 1 juli 2019 weer omhoog gegaan. Helaas geldt het minimumjeugdloon niet voor 13- en 14-jarigen, maar het is natuurlijk wel een goede richtlijn om te gebruiken. In het schema hieronder kun je zien wat je minimaal moet verdienen op basis van een 40-urige werkweek.

Leeftijd

Per maand

Per week

Per dag

21 jaar en ouder

€ 1.635,60

€ 377,45

€ 75,49

20 jaar

€ 1.308,50

€ 301,95

€ 60,39

19 jaar

€ 981,35

€ 226,45

€ 45,29

18 jaar

€ 817,80

€ 188,75

€ 37,75

17 jaar

€ 646,05

€ 149,10

€ 29,82

16 jaar

€ 564,30

€ 130,20

€ 26,04

15 jaar

€ 490,70

€ 113,25

€ 22,65

 

Wil je nou weten wat je per uur moet verdienen? Raadpleeg dan de site van de rijksoverheid.

Mocht je dus binnenkort met een vakantiebaantje beginnen, houd dan goed in de gaten of de regels juist worden toegepast. Als je er nou zelf niet uitkomt, dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen! Ook kun je er via onze gratis uurlooncheck achter komen of jouw vakantiebaantje wel genoeg oplevert.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info