Thuiswerk overlevingstips! - LBV | Meer dan een vakbond

Thuiswerk overlevingstips!

Auteur: Lydia de Jong

Nieuwsoverzicht

In verband met het coronavirus werken veel mensen momenteel vanuit huis. Dit klinkt ideaal: je hoeft de deur niet uit, kunt je e-mail beantwoorden in je badjas en je deelt je eigen tijd in.  Helaas is het tegendeel waar: thuiswerken blijkt juist een hele uitdaging te zijn. Het merendeel van de thuiswerkers geeft zelfs aan dat zij dolgraag terug naar kantoor willen en dat zij hun collega’s missen! Helaas duren de maatregelen nog wel even en moeten we het beste ervan maken. Daarom een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de komende periode doorkomt!

  1. Werk aan je ruggengraat

Discipline is het keyword als het op thuiswerken aankomt. Je bent je eigen baas en moet jezelf dus een schop onder je kont geven. Hier heb je een flinke ruggengraat voor nodig. Het is natuurlijk heel verleidelijk om uit te slapen, op de bank te gaan liggen en de hele dag te Netflixen, maar dit is geen vakantie. Er zal gewerkt moeten worden. Hou daarom je vaste routine aan. Sta op hetzelfde tijdstip op, neem een douche, maak ontbijt klaar en ga daarna aan de slag. Je zult merken dat je op die manier makkelijker in je werkmodus komt.

 

  1. Plannen, plannen, plannen

Als je thuiswerkt is een goede planning essentieel. Het helpt om per dag een to-do lijst te maken. Een duidelijke dagplanning werkt nog beter. Deel je dag in tijdsblokken in en maak een efficiënt en realistisch tijdschema. Spreek duidelijk met jezelf af hoe laat je begint en hoe laat je weer stopt. Vergeet niet om ook korte pauzes in te plannen! Stel duidelijke doelen en deadlines voor jezelf en beloon jezelf als je een doel behaalt. Het kan helpen om een groter doel op te delen in meerdere kleine doelen. Hierdoor lijkt het of je meer taken afrond en voelt het alsof je productiever bent.

 

  1. Hou je werktijd goed in de gaten

Als je thuiswerkt is het heel makkelijk om even snel een bakkie te doen met vriendinnen of om je buurvrouw te helpen met de boodschappen. Voor je het weet is het 17:00 uur en zit je werkdag er alweer op, zonder dat je ook maar iets hebt afgerond. Maar zorg er ook voor dat je niet de hele avond door blijft werken. Hou daarom goed je werktijd in de gaten en hou je aan de gemaakte dagplanning.

 

  1. Geef aan dat je aan het werk bent

De kans is groot dat je momenteel niet alleen thuis bent, maar dat ook jouw partner//huisgenoten/kind(eren) thuis zijn. Het kan dan behoorlijk lastig zijn om ongestoord te werken. Geef daarom duidelijk aan dat je niet thuis zit voor de gezelligheid, maar dat er echt gewerkt moet worden. Zo zullen de mensen in jouw omgeving daar rekening mee houden. Als je partner/huisgenoot/kind(eren) ook vanuit huis werken, kan het helpen om duidelijke afspraken te maken over wie waar en wanneer werkt. Of om juist de dagplanningen op elkaar af te stemmen en zo je eigen thuiskantoor te maken.

 

  1. Doe alsof je op de werkvloer bent

En daarmee bedoel ik niet alleen met betrekking tot je routine en je planning. Kleed je ook alsof je naar kantoor gaat. Blijf niet de hele dag in je badjas zitten stinken. Doe je haar, smeer mascara op en poets asjeblieft je tanden (het schijnt dat sommigen dit overslaan als ze thuiswerken, bah!). Zo kom je niet in een lazy sunday mood. Dat  doet de productiviteit namelijk niet veel goeds. Als het voelt alsof je naar kantoor gaat zul je merken dat je sneller in de juiste werkmodus komt!

 

  1. Zoek je collega’s op

Natuurlijk bedoel ik nu dus niet fysiek. De regel om zoveel mogelijk vanuit huis te werken is er natuurlijk niet voor niets. Om toch in contact te blijven met je collega’s kun je bijvoorbeeld telefonisch overleggen of skype sessies inplannen! Zo behoud je je sociale contacten, kun je met elkaar overleggen en heb je zo nu en dan een leuke afleiding.

 

  1. Zorg voor een goede werkplek

Het is belangrijk om ook thuis een goede werkplek te hebben. Plof niet met je laptop op de bank neer, maar ga achter een bureau/tafel zitten. Kies voor een rustige omgeving waar je jezelf kunt afsluiten en je niet constant wordt afgeleid door Bumba, een speelgoedtrein of een verveelde huisgenoot. Daarnaast is het natuurlijk van belang om een goede laptop, een goede verbinding enzovoorts te hebben.  

 

  1. Houdt werk en privé gescheiden

Als je thuis werkt is het ontzettend verleidelijk om tussendoor een wasje te doen, de hond uit te laten of de woonkamer te stofzuigen. Doe dit niet! Als je aan het werk bent, ben je aan het werk. Die volle wasmand zou je ook niet wegwerken als je op kantoor zit. Natuurlijk kun je momenten inplannen om even iets anders te doen, om op die manier je productiviteit weer een boost te geven. Maar hou je wel aan die planning. Anders zul je zien dat je aan het einde van de dag het gehele huishouden hebt gedaan, maar je werk zich alleen maar opstapelt. 

Last but not least nog een algemene tip: zorg goed voor jezelf en voor elkaar! Let goed op elkaar, vraag hoe het met mensen gaat, haal boodschappen voor je oude buurvrouw (en dan is één pak wc-papier echt wel genoeg), plan gezonde maaltijden in, plan skype sessies of houseparty’s (de app bedoel ik dan) met vrienden, drink voldoende water, haal af en toe een frisse neus en neem vooral alle richtlijnen van het RIVM in acht! Op die manier worden het thuiswerken en de sociale beperking wat dragelijker en kom je de komende weken wel door.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info