Toeslagen 2024 - LBV | Meer dan een vakbond

Toeslagen 2024

Nieuwsoverzicht

Meer dan de helft van de Nederlanders ontvangt toeslagen, zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, of kindgebonden budget. In 2024 worden deze bedragen allemaal verhoogd, met uitzondering van de zorgtoeslag, die daalt door het vervallen van de eenmalige verhoging in 2023.

 

HUURTOESLAG

Net als voorgaande jaren stijgt de huurtoeslag in 2024, wat resulteert in een hogere toeslag voor de meeste ontvangers. Ongeveer 35.000 extra huishoudens komen in aanmerking voor huurtoeslag, zelfs met een iets hoger inkomen. De maximale huurprijs in 2024 mag niet hoger zijn dan 879,66 euro per maand. Voor bewoners jonger dan 23 jaar geldt een limiet van 454,47 euro per maand, behalve als er al een kind op hetzelfde adres woont. Niet alle woningtypen komen in aanmerking voor huurtoeslag, en er geldt ook een vermogenslimiet.

 

KINDGEBONDEN BUDGET

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor jouw kinderen tot 18 jaar. De ouder die de kinderbijslag op zijn of haar naam heeft bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), krijgt ook het kindgebonden budget. Het bedrag per kind stijgt in 2024. Ook komt een bredere groep mensen met een wat hoger inkomen in aanmerking voor kindgebonden budget. Indien je denkt hier recht op te hebben, dan kan LBV een proefberekening maken.

 

KINDEROPVANGTOESLAG

Je wil dat jouw kinderen goed opgevangen worden terwijl je werkt. En dat is zeker niet goedkoop. Daarom is er de kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen kinderopvangtoeslag aanvragen. Je hebt bovendien alleen recht op kinderopvangtoeslag als jij en jouw kind op hetzelfde adres wonen én ingeschreven staan bij de gemeente.

 

De kinderopvangtoeslag gaat voor veel mensen ook in 2024 iets omhoog. Hoeveel toeslag je precies krijgt, hangt af van de hoogte van jouw inkomen in 2024. Het is belangrijk dat je inkomen te controleren, of dit door LBV laat doen, om zeker te zijn van een juiste schatting door de fiscus.

 

ZORGTOESLAG

Zorgtoeslag helpt om de kosten van zorgverzekeringen betaalbaar te houden. In tegenstelling tot andere toeslagen daalt de zorgtoeslag in 2024. De eenmalige verhoging van 2023 vervalt, wat kan resulteren in een daling tot 32 euro per maand. Voor zorgtoeslag moet je een zorgverzekering hebben en mag je inkomen niet te hoog zijn. Het maximale bruto-inkomen voor 2024 bedraagt 37.496 euro per jaar, en voor partners samen is dit 47.368 euro bruto per jaar. Vanaf 18 jaar sluit je jouw eigen zorgverzekering en kun je direct zorgtoeslag aanvragen.

 

HULP EN ONDERSTEUNING

Voor het beoordelen of je recht hebt op een toeslag of bij twijfel of je wel genoeg toeslag ontvangt kun je een beroep doen op de hulp en ondersteuning van het werkteam van LBV. Als lid van LBV kun je overigens met allerlei vragen bij ons terecht. Of het nu gaat over jouw lidmaatschap, wat LBV voor je kan betekenen én wanneer je inhoudelijke vragen hebt over toeslagen. Het werkteam van LBV helpt je verder. Bel gerust: 088-2663000.

 

 

  

G.A.M. (Ger) IJzermans

Voorzitter LBV

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info