Veelgestelde vragen: Het coronavirus en thuiswerken - LBV | Meer dan een vakbond

Veelgestelde vragen: Het coronavirus en thuiswerken

Nieuwsoverzicht

 

Er wordt verwacht dat ik thuiswerk, maar ik heb geen geschikte middelen tot mijn beschikking. Is mijn werkgever verplicht om dit voor mij te regelen?

Ja. Stel, je hebt een laptop nodig om jouw werk te kunnen doen. Dan is het aan jouw werkgever om dit voor jou te regelen. Jouw werkgever is er tenslotte verantwoordelijk voor dat jij de juiste middelen hebt om jouw werk (goed) uit te kunnen voeren.

Ik voel me goed en heb geen klachten. Kan mijn werkgever mij alsnog verplichten om thuis te werken?

Als jouw functie het toelaat om thuis te werken, dan kan je werkgever jou hier inderdaad toe verplichten. De Rijksoverheid heeft opgeroepen dat iedereen die kan tot en met 6 april zo veel mogelijk thuis is. En daar valt thuiswerken ook onder, met of zonder klachten. Ben je heel erg ziek, dan hoef je natuurlijk niet thuis te werken. Dan moet je thuis goed uitzieken.

Thuiswerken en tegelijkertijd voor mijn kinderen zorgen en/of thuis lesgeven. Hoe doe ik dit?

De coronapandemie en de huidige maatregelen zorgen voor een bizarre leefsituatie. Door het coronavirus wordt er veel aanspraak gemaakt op calamiteitenverlof. Als je tijdelijk je kinderen op moet vangen kun je aanspraak maken op het wettelijk calamiteitenverlof met loondoorbetaling voor de duur van de tijd die je nodig hebt om nieuwe kinderopvang te regelen. Maak in overleg met je werknemer afspraken hierover. . Een werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof niet weigeren. Wel mag een werkgever achteraf vragen om aan te tonen dat het verlof noodzakelijk was.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info