Veelgestelde vragen: Wat zijn de regels met betrekking tot mijn werkplek? - LBV | Meer dan een vakbond

Veelgestelde vragen: Wat zijn de regels met betrekking tot mijn werkplek?

Nieuwsoverzicht

 

Kan mijn werkgever mij verplichten om te komen werken als ik mij niet lekker voel?

Het antwoord is nee. Jouw werkgever of leidinggevende mag en kan jou niet verplichten om te werken. Zelfs niet met lichte klachten. Dit is een richtlijn vanuit de overheid.

 

Ik werk in een bedrijf met meer dan 100 personeelsleden in hetzelfde pand. Mag dit?

De regering roept op om zo veel mogelijk thuis of in zogenoemde shifts (spreiding van arbeidstijden) te werken. Er zijn ook beroepen waar dit niet mogelijk is. Is jouw werkplek een locatie waar het niet mogelijk is om thuis of in shifts te werken én werken er meer dan 100 mensen op jouw locatie? Dan gelden de regels van het RIVM. Het RIVM adviseert nu niet om te sluiten als er meer dan 100 mensen naast elkaar werken.

 

Jouw werkgever is verplicht om te zorgen dat jij een veilige en gezonde werkplek hebt. Zeker in deze tijd. De werkgever in kwestie moet de risico’s in kaart brengen, de risico’s beoordelen en passende maatregelen nemen. Hierbij kun je denken aan voldoende voorraad zeep en desinfecterende middelen op het werk, maar ook dat je bezoekers niet meer binnen mag laten of geen hand meer mag geven. Je werkgever is verplicht om te zorgen voor duidelijke communicatie over hygiënemaatregelen en voor duidelijke instructies.

 

Ik moet nu met de auto naar mijn werk, omdat ik het openbaar vervoer moet mijden. Heb ik dan recht op andere reiskostenvergoeding?

Dit is afhankelijk wat jij met je werkgever hebt afgesproken. Wellicht staan hier afspraken over in je cao. Check dus goed waar het staat! Het kan bijvoorbeeld ook in je arbeidsovereenkomst staan of in een bedrijfshandleiding.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info