Wat is de stand van zaken met betrekking tot de FSV? - LBV | Meer dan een vakbond

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de FSV?

Nieuwsoverzicht

Ken je de FSV nog? Het systeem Fraude Signalering Voorziening was een systeem dat risicosignalen registreerde. Hierbij valt te denken aan gegevens van overheidsinstanties zoals het UWV of de gemeente. Na acht jaren is de FSV op 27 februari 2020 opgeschoond en uit de lucht gehaald. Voor onderzoek is wel een back-up gemaakt, welke door de Autoriteit Persoonsgegevens is onderzocht en momenteel nog door PwC wordt onderzocht.

Recent heeft staatsecretaris Van Rij het onderzoeksplan van PwC gedeeld met de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat zij begin van dit jaar achttien e-mailboxen hebben onderzocht, deze mailboxen waren aangemerkt met het hoogste risico dat hier onterecht persoonsgegevens mee waren gedeeld. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn nog eens tachtig mailboxen hieraan toegevoegd. Al deze mailboxen worden onderzocht met behulp van verwerkingssoftware. Het doel van  het onderzoek is om het delen van de persoonsgegevens te toetsen aan de wettelijke maatstaven en vast te stellen of er bij het delen een juridische grondslag was.

Meer dan 250.000 burgers stonden geregistreerd in de FSV en zijn, als het goed is, hiervan op de hoogte gebracht. De verwachting is dat de staatssecretaris de meeste betrokken burgers, namelijk 220.000, per brief gaat informeren dat zij geen (verklaarbare) gevolgen hebben ervaren aan hun onrechtmatige registratie in de FSV. Mochten deze aantallen juist zijn, dan zijn er alsnog tienduizenden Nederlanders gedupeerd door de belastingdienst.

LBV heeft voor onze leden, die geregistreerd stonden in de FSV, tekst en uitleg gevraagd aan de belastingdienst. Daarnaast zijn we benieuwd hoe de overheid de hele gang van zaken gaat compenseren, aangezien het voor sommigen onder ons ernstige gevolgen heeft gehad.

Mocht je hulp nodig hebben om je recht te halen of wil je gewoon je verhaal doen? De juristen van LBV staan voor je klaar!

 

 

E.H. (Henri) Dekker

Fiscaal Jurist

 

 

HULP NODIG? BEL GERUST OF LOOP GEWOON EENS BIJ ONS BINNEN

Elke dag van 9.00 – 17.00 uur

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info