Weer fris van start in het nieuwe schooljaar! - LBV | Meer dan een vakbond

Weer fris van start in het nieuwe schooljaar!

Nieuwsoverzicht

Om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan kan je heel veel maatregelen treffen. Hier krijg je van ons de meeste belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als (nieuwe) student!

Zoeken naar een kamer

Wacht hier niet te lang mee, het is belangrijk om tijdig te beginnen met het zoeken naar een kamer. Wellicht zijn er studenten die vanwege de woonplaats van hun ouders niet meteen op kamers hoeven, maar voor de meeste aankomende studenten is een eigen kamer toch wel essentieel. Het vinden van een kamer is echter niet zo gepiept. Soms vergt dit de nodige hospiteeravondjes en treinretourtjes. Dus: begin op tijd. Informeer bekenden dat je opzoek bent naar een kamer, meld je aan op Kamernet en dergelijke websites en word lid van Facebookgroepen voor kamers.

Wat koop je wel en wat koop je niet?

Wanneer je aan je studie begint moet je ook nadenken over het kopen van materialen, zoals boeken en schriften. Voordat je eerste les of college begint, krijg je vaak een lijst met boeken die je moet bestellen. Dit kan veel kosten, een goede tip is om te kijken of je de boeken tweedehands kan kopen. Denk aan Marktplaats of Bol.com waar je naast nieuwe ook tweedehands boeken kunt bestellen.

Ook Facebook kan een goeie oplossing zijn, soms zijn er namelijk studenten die alle boeken van hun voorgaande jaar als een pakket aanbieden voor een zacht prijsje. Word dus lid van Facebookgroepen van je studie of sluit je aan bij je studievereniging om zo met studenten uit een ander leerjaar in contact te komen. Qua laptop is verstandig om docenten te vragen aan welke eisen je laptop moet voldoen. Veelgebruikte programma’s onder studenten, zoals Adobe Photoshop en SPSS Statistics, werken niet altijd  even goed op elke laptop. 

Waar ga je het studentenleven van betalen?

Tot slot de financiën. In het studiejaar 2022-2023 is het wettelijk collegegeld vastgesteld op € 2.209,- (EU/EEA). Er zijn regels en uitzonderingen voor de kosten en je recht op studiefinanciering. En daarnaast op kamers gaan is natuurlijk leuk, maar zeker niet goedkoop. Je moet huur betalen, zelf boodschappen doen, en ook uitgaan kost het nodige. Mocht je bij een studenten(sport)vereniging willen, dan moet ook de contributie betaald worden. Kortom: een maandelijks inkomen is hoognodig. Misschien dragen je ouders iets bij, wellicht ga je gebruik maken van DUO en lenen, maar een bijbaan nemen is toch wel erg aan te raden. Op die manier kun je namelijk wat extra’s uitgeven elke maand, zonder je studieschuld enorm op te laten lopen. Misschien hoef je überhaupt niet te lenen omdat je bijbaan zo goed betaald dat je hier alles van kunt financieren. Ideaal!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info