Werken tijdens de feestdagen - LBV | Meer dan een vakbond

Werken tijdens de feestdagen

Auteur: Lydia de Jong

Nieuwsoverzicht

Voor de meeste mensen betekent een feestdag een extra vrije dag op kosten van de baas. Maar stel nou dat jij één van die pechvogels bent die wel moet werken terwijl heel Nederland zich vol stopt met kerststollen of massaal uittrekt naar de meubelboulevards. Dan heb je toch zeker wel recht op een toeslag over die dag?! Heb je eigenlijk ook recht op loon als je vrij bent op een algemeen erkende feestdag terwijl jouw collega’s wel hard aan het werk zijn? En krijg je doorbetaald als je bedrijf gesloten is op een feestdag? Handig om te weten hoe het zit met werken en loon tijdens de feestdagen, aangezien december al duur zat is!

Werken tijdens de feestdagen

In de Nederlandse wet- en regelgeving is helaas niet bepaald dat je recht hebt op een toeslag voor het werken op feestdagen. Dit hangt af van wat je hierover hebt afgesproken met je werkgever. Deze afspraken kun je terugvinden in je arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of in de van toepassing zijnde cao.

Het recht op een feestdagentoeslag kan dus per werkgever verschillen. Ook de hoogte van die toeslag kan per werkgever verschillen. Zo is er in de CAO Schilders een toeslag van 40% afgesproken, ontvangen medewerkers van tankstations volgens hun CAO een toeslag van 50% en is in de CAO voor Foodservice en Groothandel in levensmiddelen zelfs een toeslag van 100% afgesproken! Kijk dus goed in jouw cao of je recht hebt op een feestdagentoeslag en wat de hoogte van deze toeslag is.

Vrij tijdens de feestdagen

Ook het (niet) werken op een feestdag is niet wettelijk bepaald en hangt dus af van de onderling gemaakte afspraken. In sommige cao’s is afgesproken dat er tijdens de feestdagen niet wordt gewerkt. Er zijn echter ook branches waarin wel tijdens de feestdagen wordt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, politie en horeca.

Met betrekking tot vrij zijn tijdens de feestdagen zijn dan ook twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat je vrij bent met de feestdagen, terwijl het werk gewoon doorgaat. Daarnaast kan het zijn dat je tijdens de feestdagen vrij bent omdat het bedrijf waar je werkt gesloten is. In beide situaties is het recht op loon afhankelijk van je persoonlijke situatie. De hoofdregel is: geen arbeid, geen loon. Maar zoals altijd in het recht bestaan er uitzonderingen op de regel.

Bedrijf geopend tijdens feestdagen

Als een feestdag op jouw vaste of ingeplande werkdag valt, maar jij graag vrij wilt hebben, dan kun je natuurlijk vakantie-uren opnemen. Je loon wordt dan doorbetaald alsof je die dag hebt gewerkt. Uiteraard wordt dit wel van je saldo vakantie-uren afgeschreven. Je hebt ook geen recht op een (mogelijke) feestdagentoeslag.

Werk jij niet op de feestdag omdat dit niet jouw vaste of ingeplande werkdag is, dan geldt de hoofdregel ‘geen arbeid, geen loon’ en heb je dus geen recht op loondoorbetaling over die dag. Hierover kun je natuurlijk zelf andere afspraken maken met je werkgever.

Bedrijf gesloten tijdens feestdagen

Als het bedrijf waar je werkt tijdens de feestdagen sluit en jij daardoor niet kunt werken, heb je in principe recht op loon over die dagen áls je normaal gesproken op die dagen zou hebben gewerkt. Hier geldt namelijk de regel: geen arbeid, wel loon. Als jij niet kunt werken door iets dat door jouw werkgever is veroorzaakt, zoals een sluiting tijdens de feestdagen, dan moet de werkgever jouw loon doorbetalen. Ook hierbij is het weer mogelijk dat er in je arbeidsovereenkomst, de CAO of het arbeidsvoorwaardenreglement afwijkende regels staan opgenomen.

Conclusie

Het is helaas niet zo dat heel Nederland vrij is met de feestdagen of dat iedereen recht heeft op een feestdagentoeslag. Dit is namelijk afhankelijk van wat je hierover met je werkgever hebt afgesproken. De regels omtrent de feestdagentoeslag en het werken tijdens de feestdagen staat vaak opgenomen in de cao.

Als je tijdens de feestdagen niet werkt omdat je zelf vrij hebt gevraagd, wordt jouw loon doorbetaald uit het saldo verlofuren. Kun je niet werken omdat het bedrijf waar je werkt dicht gaat tijdens de feestdagen? Dan zal jouw werkgever het loon gewoon doorbetalen alsof je die dagen wel gewerkt hebt. Het is echter mogelijk dat hierover afwijkende afspraken zijn gemaakt. Lees daarom altijd goed je arbeidsovereenkomst of cao door!

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Stel deze dan gerust! Je kunt contact met mij opnemen via 088 – 266 3000. Ook kun je een mailtje sturen naar lydia.dejong@lbv.nl en ben ik bereikbaar via Whatsapp via 06 – 83561754.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info