ZZP’er worden tijdens corona - LBV | Meer dan een vakbond

ZZP’er worden tijdens corona

Auteur: Dursun Koker

Nieuwsoverzicht

Ben je nog niet gestart als ZZP’er zijnde, maar wil je dat wel? Laat corona jou dan niet tegenhouden. Benut de coronatijd om je toekomstige onderneming goed in kaart te brengen voordat je als ZZP’er aan de slag gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blog zal ik je een aantal tips geven ter voorbereiding van je ondernemerschap.

 

Ondernemingsplan

Het coronavirus heeft bepaalde branches erg getroffen waardoor veel ZZP’ers minder of helemaal geen werk meer hebben. Daarom is het belangrijk om je af te vragen wat er de komende tijd allemaal gaat veranderen in jouw branche. Deze vraag is heel lastig te beantwoorden, omdat de coronacrisis veel onzekerheid met zich meebrengt. Stel daarom voor jezelf een ondernemingsplan op! Het opstellen van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar het kan je wel een beter inzicht geven in de slagingskans van je onderneming. In je ondernemingsplan beschrijf je gedetailleerd jouw product/dienst, prijs, kostenoverzicht, marketingplan en je mogelijke winsten. Dit zijn belangrijke punten waarbij er stilgestaan moet worden. Hieronder staan een paar punten die opgenomen worden in een ondernemingsplan.

 

Uurtarief bepalen

Lever je diensten per uur? Wat wordt jouw prijs? Het juiste uurloon bepalen is lastig. Een te hoog uurtarief kan klanten afschrikken, maar een te laag uurtarief kan weer zorgen voor onderwaardering van je kwaliteiten. Een laag uurtarief levert je misschien ook nog eens te weinig inkomsten op. Je moet voor jezelf bepalen wat jouw minimumtarief wordt. Jouw uurtarief moet alle kosten kunnen dekken en daarnaast een gewenst inkomen voor jou creëren. Bij LBV helpen wij onze ZZP-leden met het bepalen van een geschikt uurtarief.

 

Algemene voorwaarden

Wanneer je een product verkoopt of dienst levert, is het verstandig om algemene voorwaarden op te stellen. Het is niet verplicht, maar de algemene voorwaarden kunnen het een en ander duidelijk maken over hoe het zit met garantie en aansprakelijkheid en betalingen.

 

Marketing

Een goed marketingplan kan je heel wat klanten opleveren. Het begint alleen al bij het hebben van visitekaartjes en een website. Houd je website dan ook up-to-date. Zorg dat je gevonden wordt door zoekmachines en op social media. Klanten komen niet zomaar naar je toe. Dus voordat je begint met je onderneming, moet je wel weten hoe je klanten gaat benaderen. Stel daarom een marketingplan op om potentiële klanten te benaderen,

 

Conclusie

Al met al kan het volgende worden geconcludeerd: Stel een ondernemingsplan op! Wees goed voorbereid wanneer je start als ZZP’er en vooral nu tijdens de coronaperiode. Weet wat je voorwaarden, prijzen en plan is om potentiele klanten te benaderen. Zoek uit of er een kans van slagen is tijdens de coronacrisis of direct na de coronacrisis.

 

Het opstellen van een ondernemingsplan kan soms heel lastig zijn. Daarom denken wij bij LBV graag met je mee. Voor vragen over een ondernemingsplan, kan je contact met mij opnemen via 088-2663000 of via dursun.koker@lbv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info