Aangifte doen binnen termijnen - LBV | Meer dan een vakbond

Aangifte doen binnen termijnen

Auteur: Dursun Koker

Nieuwsoverzicht

De blauwe envelop van de Belastingdienst is niet alleen maar een hoesje voor de aangiftebrief. Voor velen onder ons is het ook een geheugensteuntje. Na binnenkomst blijft hij (geopend of ongeopend) in huis rondzwerven. Maar je weet de hele tijd: ik moet hier nog wat mee!

 

Zoals ieder jaar moet je vóór 1 mei de aangifte inkomstenbelasting doen over jouw inkomen uit loondienst en/of jouw winst uit een onderneming. Het kan wel eens voorkomen dat je jouw aangifte door omstandigheden niet op tijd kunt indienen. Dan is het verstandig om een uitstel voor de aangifte aan te vragen bij de Belastingdienst. Op deze manier voorkom je boetes. In deze blog leg ik uit hoe belangrijk de aangiftetermijnen zijn en hoe onnodige kosten voorkomen kunnen worden.

 

Uitstel vragen

Het is verstandig om uitstel aan te vragen voor het indienen van de aangifte wanneer je dit niet op tijd kunt indienen. Voor het uitstel vragen wordt er onderscheid gemaakt tussen de aangifte inkomstenbelasting en de aangifte omzetbelasting.              

 

Uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting kan je zelf telefonisch via de Belastingtelefoon of digitaal via Mijn Belastingdienst aanvragen. Let op: Dat moet je dan wel vóór 1 mei doen. Als je vóór 1 mei uitstel hebt aangevraagd, dan krijg je automatisch uitstel tot 1 september. Had je eerder al uitstel aangevraagd, maar wil je dit verlengen? Dan moet er uiteindelijk schriftelijk uitstel worden gevraagd. Voor welke datum dit moet, is per situatie afhankelijk. Daarom is het van belang om dit zo snel mogelijk te doen. Waar je ook rekening mee moet houden, is dat wanneer je uitstel hebt gekregen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting en er ná 1 juli sprake is van een te betalen aanslag, deze aanslag (met terugwerkende kracht) vanaf 1 juli wordt verhoogd met 4 procent rente.

 

Voor de aangifte omzetbelasting kan je alleen in uitzonderlijke situaties uitstel krijgen voor het indienen van de aangifte. Er moet dan sprake zijn van een ernstige calamiteit. Heb jij een tegenslag en kun je je aangifte omzetbelasting niet op tijd indienen? En weet je niet zeker of de Belastingdienst jouw situatie als ernstige calamiteit classificeert? Schroom dan niet om te bellen of te mailen, ik help je graag. Mijn contactgegevens staan onder aan deze blog.

 

Te laat ingediend

Ben je vergeten je aangiftes in te vullen door omstandigheden of door je laksheid? Dan kan dat je geld kosten. Voorkom dergelijke gevallen en wees dus alert. De fiscus heeft een verschillende aanpak voor het te laat indienen van de aangifte inkomstenbelasting en het te laat indienen van de aangifte omzetbelasting.

 

Voor de inkomstenbelasting krijg je als eerst een herinnering. Als je hier niet op reageert, krijg je vervolgens een aanmaning. In de aanmaning staat de termijn waarbinnen je nog zonder boete de aangifte kunt indienen. Als de aangifte na die termijn ingediend wordt, dan ontvang je een verzuimboete van ten minste 385 euro.

 

Voor de aangifte omzetbelasting geldt een coulancetermijn van zeven dagen na de uiterste aangiftetermijn. Vergeet je een kwartaalaangifte voor de omzetbelasting, doe dan zo snel mogelijk je aangifte. Is de coulancetermijn verstreken, dan ben je een verzuimboete verschuldigd van 65 euro.

 

Niet ingediend

Dien je helemaal geen aangifte in, dan gelden dezelfde boetes als bij het te laat indienen. Hiervoor kun je echter strafrechtelijk worden vervolgd waardoor de boetes flink op kunnen lopen. Daarnaast zal de Belastingdienst zelf een schatting maken van het te betalen belastingbedrag. Dit wordt ook wel een ambtshalve aanslag genoemd. De schatting van de Belastingdienst is vaak veel te hoog. Ben je het oneens met de ambtshalve aanslag? Bewijs het, jij bent aan zet!

 

Conclusie

Wees geen dief van je eigen portemonnee en dien je aangiftes op tijd in. Lukt het niet op tijd een aangifte in te dienen, vraag dan op tijd uitstel aan zodat een boete wordt voorkomen. Heb je uitstel gekregen, vergeet dan niet dat vanaf 1 juli een belastingrente van 4 procent in rekening wordt gebracht. Uitstellen kost geld!

 

Bij LBV zorgen we dat je geen aangiftes vergeet en op tijd indient (met of zonder uitstel), zodat je geen onnodige boetes hoeft te betalen. Voor vragen over de termijnen en boetes, kan je contact met mij opnemen via 088-2663000 of via dursun.koker@lbv.nl. Je kan natuurlijk ook contact met mij opnemen voor andere belastingvragen!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info