Creditcard: gemakkelijk betaalmiddel of last? - LBV | Meer dan een vakbond

Creditcard: gemakkelijk betaalmiddel of last?

Nieuwsoverzicht

Trotse eigenaar zijn van een creditcard kan soms een makkelijke uitkomst zijn voor verschillende situaties. Denk aan het praktisch gemak als je veel reist. In het buitenland of in eigen land geeft dit voor mensen een verhoogde financiële zekerheid doordat het internationaal als borg geaccepteerd kan worden. Maar, stel je voor dat je je creditcard alleen gebruikt om de laatste rekeningen te betalen aan het einde van de maand of bij het doen van een grote aankoop. Het bedrag wordt immers later van je bankrekening geschreven. Kan dat eigenlijk (veel) kwaad?

 

Creditcardschuld

Schuld is per definitie een negatief begrip. In het geval van een creditcardschuld is het daarnaast ook een duur begrip. Het is namelijk een van de duurste leningen die je kunt hebben. Mocht je in een situatie zitten waarbij je onvoldoende saldo hebt of hebt gekozen om in termijn te betalen, dan creëer je een schuld op je creditcard. Rentepercentages van 15 procent zijn normale cijfers. Mocht je schuld een paar duizend euro zijn, dan betaal je al snel minimaal 300 euro enkel aan rente. Daarnaast kost het hebben van een creditcard gemiddeld tussen de 10 en 100 euro per jaar. In het geval van creditcardschuld zou je er verstandig aan doen deze altijd als eerste af te betalen. Heb je eventueel spaargeld of gereserveerd vakantiegeld, los dan de schuld daarmee af en voorkom nieuwe schulden op je creditcard.

 

  1. Mocht je een grote aankoop willen doen, overweeg dan om een ander soort financiering te zoeken. Er zijn goedkopere opties, waarbij de rente lager is. 
  2. Laat je creditcard soms thuis, of gebruik hem niet. Zo kom je niet in de verleiding. 
  3. Vergelijk creditcards, zoek er een die een goede fit is voor jouw situatie. 
  4. Kies voor een lagere bestedingslimiet op je creditcard.

 

Limiet op je creditcard: invloed op de hypotheek

Het kopen van een huis gaat meestal samen met financiering aanvragen bij een geldverstrekker, de hypotheeknemer. Zij zijn altijd geïnteresseerd in je financiële situatie, ze vragen onder andere naar je bestedingslimiet op je creditcard. Hier wordt dan een correctie toegepast wanneer je een creditcard bezit. De maximale maandelijkse hypotheeklast wordt verlaagd met twee procent van de bestedingslimiet van de creditcard.

 

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een creditcard met een bestedingslimiet van 2.500 euro per maand; twee procent hiervan is 50 euro. Dit is een jaarlijkse last van 600 euro. Je bent verder geïnteresseerd in een annuïteitenhypotheek met een rente van 5,5 procent welke 10 jaar vast staat en een looptijd heeft van 30 jaar. Hierbij hoort een annuïteit van 0,068134.

 

Op basis van de annuïteit en de hypotheek last kunnen we het verschil in het maximale hypotheekbedrag bepalen. De last delen we door de annuïteit: 600 euro/0,068134 = € 8.806,18. Het scheelt je dus bijna 9.000 euro aan lagere hypotheek die je bij een geld verstrekker, je bank, zou krijgen. En dit geldt dus al alleen voor het hebben van een creditcard.

 

Meer weten? 

Elke dag bereikbaar 9.00 – 17.00 uur

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088 - 266 3000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info