De aanhouder wint - LBV | Meer dan een vakbond

De aanhouder wint

Auteur: Ilse Hanenberg

Nieuwsoverzicht

In mijn blogs deel ik graag mijn ervaringen uit de praktijk. Vandaag wil ik het hebben over een dossier waarbij er geprocedeerd moest worden tot de hoogste rechter in Nederland, namelijk de Centrale Raad van Beroep. Dit om eindelijk gelijk te krijgen! In deze casus was de werkneemster (ernstig) ziek geworden. Er was een aanvraag voor een WIA-uitkering gedaan. Deze was door het UWV zonder goede motivatie afgewezen. We snappen allemaal dat je in zo’n situatie niet zit te wachten op nog meer druk en problemen met het UWV.  

 

De werkneemster heeft het besluit destijds aan mij overlegd, vervolgens heb ik tegen dit besluit bezwaar gemaakt bij het UWV. Bij zo’n bezwaarprocedure komen veel formele aspecten kijken waaronder termijnen. Ik heb destijds om een hoorzitting verzocht en deze heeft toen, na lang wachten, telefonisch plaatsgevonden. Hoe een arts telefonisch iemands gezondheid op een voldoende manier kan beoordelen, is mij nog steeds een raadsel en dat heb ik ook aangegeven. Daarbij had het UWV ook een fout gemaakt met de gebruikte data. Iets wat ik natuurlijk aangetoond heb in de schriftelijke stukken en bij mijn betoog tijdens de hoorzitting. 

 

Op voor mij nog steeds onbegrijpelijke wijze is het UWV, geheel in strijd met mijn argumenten, van mening dat het genomen besluit juist is. Het blijft natuurlijk de slager die zijn eigen vlees keurt. Met dat in mijn achterhoofd heb ik een procedure ingesteld bij de bestuursrechter. Omdat werkneemster heel veel stress had wegens deze situatie, wat haar gezondheid verslechterde, heb ik op dat moment aangegeven dat dit een kwestie is van de lange adem en aangegeven dat we door moesten gaan. Gelukkig heeft ze een hele behulpzame moeder waarmee ik alle feiten kon bespreken. Veel mensen haken op dit punt ook af wegens financiële belangen. Immers werkneemster kreeg geen geld van het UWV en had dus ook geen inkomen. Je zit als zieke werknemer dan in een akelige situatie. 

 

Ik heb toen de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank. Wegens corona ging alles digitaal, dus ook de hoorzitting vond online plaats. Deze rechter had zich onvoldoende ingelezen en voorbereid op het dossier. Je kunt vast indenken dat we heel teleurgesteld waren toen de rechter, in een matig vonnis zonder motivatie, onze zaak niet serieus nam en het UWV in het gelijk stelde. Onbegrijpelijk!

 

Inmiddels, enkele jaren na het oorspronkelijke besluit, heb ik deze zaak voorgelegd aan de hoogste rechter in Nederland, namelijk de Centrale Raad van Beroep. En eindelijk kreeg ik gehoor bij de rechter. Het UWV had inderdaad fouten gemaakt en de rechter heeft ook aangegeven dat het UWV deze fouten moest herstellen. We voelden ons eindelijk gehoord tijdens deze hoorzitting. Het recht heeft uiteindelijk positief geschied, maar er was wel een flinke bak aan doorzettingsvermogen voor nodig. Als jurist geeft het een fijn gevoel om onze leden te kunnen helpen met struikelbokken zoals de bureaucratie en het wanbeleid van Nederlandse instanties. Zit jij nou ook met een vergelijkbare situatie of heb je vragen over deze blog? Neem contact met mij op en bel naar Vakbond LBV via 088 - 266 3000, en laat je doorverbinden met Ilse Hanenberg.

 

mr. J.E.S. (Ilse) Hanenberg

 

HULP NODIG? BEL GERUST OF LOOP GEWOON EENS BIJ ONS BINNEN. DE KOFFIE STAAT KLAAR!

LBV (maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur geopend)

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

  

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info