De belastingtips voor de aangifte over 2022 - LBV | Meer dan een vakbond

De belastingtips voor de aangifte over 2022

Nieuwsoverzicht

Je dient jouw belastingaangifte over het jaar 2022 vóór of uiterlijk op 30 april 2023 in te dienen. Doe wel op tijd aangifte of vraag uitstel aan. Je krijgt dan in de regel uitstel tot 1 september 2023. Te laat aangifte doen betekent normaal gesproken een boete van minimaal 385 euro.

 

Bij het doen van de aangifte voor de inkomstenbelasting is er eigenlijk niet zo heel veel voordeel meer te behalen. De meeste maatregelen om belastingvoordeel te behalen voor de aangifte over 2022 had je uiterlijk in 2021 moeten treffen. Gebruik daarom de aangifte van 2022 ook om alvast maatregelen te treffen die je in 2024 belastingvoordeel gaat opleveren.

 

TIP 1: Slim aangifte doen met partner

Doe je samen met jouw (fiscale) partner aangifte? Maak dan slim gebruik van de mogelijkheid om de inkomsten te verdelen via het zogenaamde ‘optimalisatiescherm’. Met de verdeelmogelijkheid aan het eind van de aangifte kun je het programma automatisch laten berekenen hoe jij en jouw partner zo min mogelijk belasting gaan betalen of zoveel mogelijk terugkrijgen door het inkomen en vermogen fiscaal te verdelen. Dat kan honderden euro’s schelen!

 

Daarnaast gelden er voor box 3 (vermogen) in 2022 eigenlijk twee type stelsels. Ben je een belegger dan kun je vermoedelijk het beste gebruik maken van het ‘oude stelsel’. Ben je een spaarder dan kun je wellicht beter gebruik maken van het nieuwe ‘forfaitaire stelsel’. Bij een lage rente zorgt dit ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen. Het optimaliseren van jouw aangifte kan je zeker geld opleveren.

 

Tip 2:  Kijk ook eens naar andere aftrekposten dan hypotheekrente

Naast de hypotheekrenteaftrek zijn er soms ook andere aftrekposten die je op kunt voeren. Deze hebben meestal wel een minimumbedrag voordat je de mogelijkheid hebt om deze af te trekken. Vooral ziektekosten, studiekosten en goede doelen kunnen mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor speciale voeding, extra beddengoed en kleding, diëten en acupunctuur. Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door apart verzekerd zijn. De verzekeringskosten mogen hier niet meegenomen worden. Zorgkosten zijn aftrekbaar boven een bepaalde inkomensafhankelijke drempel.

 

Reis je op eigen kosten met het openbaar vervoer naar je werk? Dan mag daarvoor over het belastingjaar 2022 onder voorwaarden maximaal 2.354 euro afgetrokken worden. Het bedrag van de reisaftrek is afhankelijk van de reisafstand en het aantal reisdagen per week. Zorg er voor dat je jouw reiskosten goed documenteert. Krijg je een reiskostenvergoeding van de werkgever, dan wordt de aftrek hierdoor verminderd! Reiskosten die je maakt voor ziekenbezoek aan een partner of andere huisgenoot, zijn ook aftrekbaar onder voorwaarden. Het verblijf dient langer dan een maand te zijn en het ziekenhuis dient meer dan 10 kilometer van huis te liggen.

 

Tip 3:  Maak altijd kopieën van persoonlijke aftrekposten

De Belastingdienst controleert regelmatig één of meerdere van jouw aftrekposten. Als de belastingdienst om een onderbouwing vraagt dan moet je de bewijzen kunnen overleggen of aannemelijk kunnen maken. Iets aannemelijk maken is soms zelfs sterker dan iets bewijzen.

 

Tip 4:  Goede doelen zijn aftrekbaar

Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn de giften. Alleen als het goede doel een zogenaamde ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) heeft, dan mag de gift opgenomen worden. Contante giften zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar! Bij giften geldt een drempel van 1 procent van jouw inkomen. Kiezen voor een periodieke gift is trouwens fiscaal gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Check wel even wat een periodieke gift, want met een (alleen maar) automatische overschrijving ben je er nog niet.

 

Tip 5:  Fluctuatie in JOUW inkomen? Vraag om middeling

Als jouw inkomen sterk varieert per jaar dan kun je middeling aanvragen bij LBV. Je inkomen wordt dan over drie jaren gelijkelijk verdeeld. Zeker interessant voor ZZP’ers en bijvoorbeeld mensen die tijdelijk minder zijn gaan werken of eerder stoppen met werken. Indien er een belastingvoordeel is (drempel 545 euro) dan krijg je het verschil terug. Daar moet je wel wat voor doen! Deze middeling kun je pas terugkrijgen over de periode met een definitieve aanslag. Als je aan de voorwaarden voor middeling voldoet, krijg je in de volgende situaties met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk belasting terug. Je...

 • hebt na jouw afstuderen een vaste baan gekregen en je had naast jouw studie een bijbaan;
 • hebt een ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) gekregen;
 • bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken;
 • werkt als freelancer of als ondernemer;
 • hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical);
 • bent minder gaan werken.

 

Tip 6:  Woning gekocht of hypotheek overgesloten in 2022?

Je kunt dan de bijkomende kosten aftrekken. Let op: Hypotheekrente kun je aftrekken. Heb je een nieuw huis gekocht met behulp van de overwaarde van een vorige woning? Het kan dan zijn dat je dan niet alle hypotheekrente mag aftrekken. Wat voor jou geldt kunt je na laten kijken door LBV.

 

Tip 7:  Geen of weinig inkomen, misschien toch aangifte doen?

Heb je geen of weinig inkomen (denk aan studenten of mensen met alleen een AOW) dan kan het toch verstandig zijn om aangifte te doen. Het is goed mogelijk dat je dan geld terugkrijgt van betaalde belastingen of dat je bepaalde kosten kunt aftrekken, waardoor je een teruggaaf krijgt. Denk bijvoorbeeld aan specifieke zorgkosten.

 

Tip 8:  Groene beleggingen voordeel claimen

Heb je groene beleggingen die door het ministerie van Financiën zijn goedgekeurd? Vergeet dan niet dat je deze beleggingen apart op moet geven zodat je de heffingskorting van 0,7 procent niet misloopt.

 

Tip 9:  Alimentatie verwerken in JOUW aangifte

Ben je gescheiden en betaal of krijg je alimentatie, dan geldt voor partneralimentatie dat deze aftrekbaar is als je deze moet betalen. Ontvang je partneralimentatie dan is deze belast. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. Ontvang je kinderalimentatie dan is deze dan ook niet belast.

 

Tip 10:  Gebruik de aangifte in JOUW voordeel

Gebruik jouw huidige aangifte om een compleet financieel plan te maken. De fiscale adviseurs van LBV kunnen je daarbij ondersteunen. Heb je al een plan gemaakt dan kun je jouw huidige plan bijwerken met de door LBV ingevulde aangifte.

 

TIP 11: LBV STAAT VOOR JE KLAAR (net als de koffie)!

LBV vult jouw aangifte inkomstenbelasting in met professionele (commerciële) software. Je krijgt dan tegelijkertijd onder meer antwoord op de volgende vragen.

 • Hoe hoog is de te betalen belasting en kan ik daarop besparen?
 • Hoe kan ik te betalen belasting voor de komende jaren minimaliseren?
 • Kan ik eerder met pensioen?
 • Kan ik en/of mijn partner minder gaan werken?
 • Is het verstandig om af te lossen op mijn huis?
 • Is het verstandig om een lijfrente te nemen?
 • Geef ik meer uit dan het gemiddelde volgens Nibud?
 • En nog veel en veel meer……

 

 

HULP NODIG? BEL GERUST OF LOOP GEWOON EENS BIJ ONS BINNEN

LBV (maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur geopend)

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info