De plicht om je te melden als zzp’er in de zorg - LBV | Meer dan een vakbond

De plicht om je te melden als zzp’er in de zorg

Auteur: Henri Dekker

Nieuwsoverzicht

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. In deze wet is een nieuw toelatingssysteem voor de zorg opgenomen en komt in plaats van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).

De nieuwe wetgeving gaat over drie zaken, namelijk de meldplicht, de vergunningplicht en de eis van een onafhankelijk toezichthouder. Van deze drie onderdelen is alleen de meldplicht van belang voor jou als zzp’er in de zorg.

Vanaf 1 januari is er een meldplicht voor alle zzp’ers die als zorgverlener activiteiten verrichten. Bestaande zzp’ers hebben hier hoogst waarschijnlijk al aan voldaan door hun registratie in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa). De uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de CIBG, heeft je dan al toegevoegd aan het register.

Let op! Je bent zelf verantwoordelijk voor je registratie als zzp’er! Het is dan ook sterk aan te raden om dit even te controleren. Dit is mogelijk via het Zorgaanbiedersportaal van het CIBG. Wanneer je onverhoopt jezelf niet kunt vinden, meld je dan vóór 1 juli aanstaande bij het CIBG. Dit geldt voor alle bestaande zorgverleners.

Ga je net starten als zzp’er in de zorg? Dan geldt voor jou een meldplicht sinds 1 januari om je te melden bij het CIBG. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete die zelfs op kan lopen tot maximaal 21.750 euro!

Mocht je er niet uitkomen of zoek je hulp met andere zaken, zoals het voeren van een goede (verplichte) boekhouding? Neem dan vrijblijvend contact op door een e-mail te sturen naar henri.dekker@lbv.nl of bel 06-30254857. Vakbond LBV staat voor je klaar!

 

Henri Dekker 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info