Eindeloze vakantie vibes: emigreren na je pensioen - LBV | Meer dan een vakbond

Eindeloze vakantie vibes: emigreren na je pensioen

Auteur: Ilse Hanenberg

Nieuwsoverzicht

Het hoogseizoen van de zomervakantie is voorbij. Ikzelf ben net weer terug van een heerlijke vakantie waarin ik helemaal ben uitgerust. Dit jaar was het door COVID-19 wel even puzzelen of/en waarnaartoe we konden vertrekken. Eenmaal op de bestemming aangekomen voelden we ons al snel thuis in de mooie natuur en met vriendelijke mensen om ons heen. Ik probeer alweer in de toekomst te kijken om meer leuke uitjes en vakanties te plannen. Maar uiteraard ben ik gebonden aan een beperkt aantal vakantiedagen per jaar, zoals de meeste mensen. Daarbij haal ik veel voldoening uit mijn werk bij LBV en daarom is voor mij de eindeloze vakantie op dit moment nog niet te verwezenlijken, maar voor jou misschien wel!  

 

Soms dromen mensen er al heel lang van om in een bepaald land of bepaalde streek te verblijven. De meest voorkomende reden waarom mensen willen emigreren is misschien wel vanwege een buitenlandse partner, familie woonachtig in het buitenland of vanwege een beter klimaat. Als ik op zo’n herfstachtige dag waarop veel wind staat en het steeds regent naar buiten kijk, dan kan ik me dat prima voorstellen. Maar iedereen zal waarschijnlijk zijn eigen redenen hebben waarom men wil emigreren. Eén van die redenen kan ook zijn dat je na het behalen van je pensioenleeftijd graag jouw pensioenjaren wilt doorbrengen in het buitenland. 

 

Wanneer het besluit is genomen om te emigreren na je pensioen is het van belang om te weten welke wet- en regelgeving er geldt in het land waar je naartoe wil emigreren. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank is een duidelijk overzicht opgenomen waarin per land gezocht kan worden, wat erg handig is. Met landen in de Europese Unie is een verdrag gesloten. De volgende vraag is, wanneer je een land hebt gekozen waar een verdrag is – stel je dan eens een heerlijk huisje aan het strand in Griekenland voor –  heeft je vertrek dan gevolgen voor je AOW-uitkering? In mijn volgende alinea volgt een uitleg van de mogelijke gevolgen.

 

Emigreren kan gevolgen voor je pensioen hebben wanneer je voor je 65e uit Nederland vertrekt of als je partner nog geen 65 is wanneer jullie uit Nederland vertrekken. Als je van je 15e tot je 65e aaneengesloten in Nederland hebt gewoond krijg je een volledige AOW-uitkering. De volledige AOW-uitkering is niet voor iedereen even hoog. De hoogte van de AOW-uitkering hangt af van je woonsituatie. Als alleenstaande ontvang je meer AOW dan wanneer er sprake is van een gezamenlijke huishouding. Naast de AOW kun je ook nog pensioen hebben opgebouwd bij een werkgever. Er is een mogelijkheid tot behoud van een volledige AOW-uitkering wanneer je emigreert: een vrijwillige verzekering voor de AOW bij de Sociale Verzekeringsbank. Als je voor je 65e uit Nederland vertrekt, bouw je geen AOW meer op en ben je niet meer verplicht verzekerd. Je kunt je wel vrijwillig verzekeren voor een periode van ten hoogste 10 jaar. Let er goed op dat je je voor die vrijwillige verzekering van de Sociale Verzekeringsbank moet aanmelden binnen één jaar na het einde van de verplichte verzekering. Wat kost dat vrijwillig verzekeren, zou dan mijn volgende vraag zijn. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van het percentage. Er is een minimum- en een maximumpremie. Het percentage bedraagt in 2020 17,9% van je inkomen tot een bepaald maximum. Dit maximuminkomen bedraagt € 34.712 per jaar. Verdien je meer dan het maximuminkomen? Dan betaal je de maximumpremie van € 5.294 per jaar. Heb je geen of weinig inkomen gehad? Dan moet je een premie betalen die 10% bedraagt van de maximumpremie. Dat zou in dit jaar (2020) dus uitkomen op € 529 per jaar. Wanneer je geen vrijwillige verzekering hebt afgesloten kort de Sociale verzekeringsbank 2% van de AOW-uitkering per jaar.

 

Ook het ouderdomspensioen dat je bij je werk hebt opgebouwd kan in het buitenland worden uitbetaald. Dit geldt ook voor prepensioen of een VUT-uitkering. Je pensioenfonds of de verzekeraar kan wel eisen stellen aan de bankrekening waarnaar het pensioen wordt overgemaakt. Ook zal de pensioenuitvoerder je van tijd tot tijd vragen een bewijs te sturen dat je nog in leven bent. Je kunt je pensioenuitkering in het buitenland laten uitbetalen, maar je kunt op het moment dat je met pensioen gaat je pensioenvermogen niet overbrengen naar het buitenland. Het pensioen wordt dus vanuit Nederland uitgekeerd. Wel is het verstandig om een postadres te hebben in Nederland zodat je zekerheid hebt dat je de brieven van de Sociale Verzekeringsbank en andere pensioenuitvoerders zult ontvangen.

 

Dus ben je of ga je met pensioen en wil je graag in het buitenland genieten van je pensioenjaren? Dan zou ik het zeker overwegen. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Dan kun je contact met mij opnemen per mail via ilse.hanenberg@lbv.nl of telefonisch door te bellen naar 088 – 266 3000.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info