Geld is groen - LBV | Meer dan een vakbond

Geld is groen

Auteur: Cees IJzermans

Nieuwsoverzicht

In mijn vorige blog heb ik het kort gehad over een groene zoekmachine (www.ecosia.org – allemaal gebruiken!) en een groene debit card (TreeCard). Voor 300.000 van deze kaartjes wordt één boom en een aantal plastic flesjes gerecycled, op moment van schrijven is deze beschikbaar! Neem dus snel een kijkje via www.treecard.org om jouw unieke houten debit card te bestellen en bij elke aankoop de wereld een stukje groener te maken – de mijne heb ik al besteld.

Voor nu wil ik het hebben over wat voor invloed je houding naar geld heeft en wat je zou kunnen doen om jezelf en dus ook de wereld een stukje beter te maken. Geld speelt een cruciale rol in geluk gedurende ons hele leven. Het is een basisbehoefte voor velen onder ons, maar het is niet wat mensen gelukkig maakt. Het kan bijdragen aan je (spirituele) welzijn, maar al te vaak doet het daar afbreuk aan. De jacht naar het verdienen, verzamelen en/of uitgeven van geld geeft stress of is vermoeiend. We laten ons verleiden om geld of bezittingen te zien als een maatstaf voor persoonlijke waarde of succes. Eenieder die materiaal succes nastreeft zou zelfzuchtig moeten zijn, terwijl anderen het moeten doen met meer bescheiden middelen en dus in de ogen van sommigen minder meetellen. Ik geloof niet dat het zit in de hoeveelheid inkomen of vermogen iemand heeft om een zinvol leven te creëren, het gaat erom hoe je jouw geld en energie verdeelt over de spullen of activiteiten waar jij weer energie van terug krijgt.

Te vaak worden financiële beslissingen in een vacuüm genomen zonder te overwegen hoe het toepassen van geld op het ene gebied onze mogelijkheden op andere gebieden vermindert. Om echt controle te krijgen over onze financiële zaken, hebben we een proces nodig dat ons helpt om maximaal te profiteren van ons geld, ongeacht de hoeveelheid ervan. Een manier om verstandig met geld om te gaan, is door een uitgavendagboek bij te houden en richtlijnen voor toekomstige uitgaven op te stellen. Dit proces is meer een gemoedstoestand dan een stuk papier. Het vereist dat je nadenkt over de alternatieve manieren waarop geld kan worden gebruikt voordat je tot een specifieke aankoop overgaat. Aangezien de meeste mensen impulsief handelen, vertraagt een formeel proces hen totdat de juiste vergelijkingen kunnen worden gemaakt. Een interessant boekje is Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman, een psycholoog die het impulsieve handelen en het meer logische nadenken omschrijft als systeem 1 en systeem 2. Hierbij geeft hij ook veel voorbeelden van denkfouten die wij als mensen geneigd zijn om te maken – in algemene zin en in het financiële domein.

Ieder van ons moet zelf beoordelen wat voor indeling in het leven het beste werkt. Afgezien van enkele basisregels in Nederland, zoals belasting betalen en niet op (te) grote voet leven, zijn we in principe vrij om zelf ons leven te bepalen. Door anders over geld na te denken, kunnen we een spirituele dimensie toevoegen om financiële beslissingen verstandig (en rustig) te nemen, en ons leven zal overvloedig zijn.

Ben je nou ZZP’er, in loondienst of heb je een bijstandsuitkering en wil je ook jouw uitgaven(patroon) inzichtelijk krijgen – kijk dan zeker verder op onze website (www.lbv.nl) wat wij voor onze leden kunnen betekenen of stuur een e-mail naar cees.ijzermans@lbv.nl.

 

Cees IJzermans

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info