Hoe hou ik mijn collega’s op afstand? - LBV | Meer dan een vakbond

Hoe hou ik mijn collega’s op afstand?

Auteur: Lydia de Jong

Nieuwsoverzicht

Voordat binnenkort (althans, dat hoop ik) het ‘normale’ kantoorleven weer op gang kan komen, zullen er behoorlijk wat aanpassingen moeten worden gedaan. Alle kantoren zullen coronaproof moeten worden gemaakt. Dat zal best lastig zijn op een kantoor waar je de hele dag met je collega’s hutje mutje zit. We zullen afscheid moeten nemen van de oude, vertrouwde kantoortuin en een praatje bij het koffiezetapparaat zal er ook niet meer inzitten. De hamvraag is nu dus hoe je jouw collega’s op anderhalve meter afstand houdt.

Nu zijn er natuurlijk genoeg oplossingen te bedenken voor op de korte termijn. Je kunt elke dag knoflook eten, je tanden niet poetsen, je kleding niet wassen, geen deodorant gebruiken, een week lang niet douchen en heel veel zware shag roken. Gegarandeerd succes! Er zijn genoeg mensen die met deze trucs al jaren mensen op afstand houden. Toch zijn dit denk ik niet de gewenste oplossingen, al helemaal niet voor op de langere termijn.

Het aanpassen van de werkplekken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. De meeste bureaus zijn al breder dan anderhalve meter. Er moet misschien meer afstand tussen de bureaus gecreëerd worden. Dit kan heel gemakkelijk door er bijvoorbeeld een plant, een ladeblok of een kast tussen te plaatsen. Een andere optie is om scheidingswanden te plaatsen tussen de bureaus of achter de beeldschermen.

De andere aanpassingen worden misschien iets lastiger. Zo zal ook met de lunchpauze anderhalve meter afstand moeten worden gehouden. Dit kan door bijvoorbeeld in shifts te eten of door de afstand tussen de stoelen en tafels in de kantine te vergroten. Bij het koffiezetapparaat zullen mensen wat meer geduld moeten hebben, maar als je dan toch staat te wachten kun je net zo goed gelijk koffie voor je collega’s halen. Scheelt weer een paar mensen in de rij. We kunnen niet meer met zijn allen in de lift. Dus hup, met de benenwagen omhoog. Ook als je op de zesde verdieping werkt. Zo heeft iedereen straks nog een topconditie ook!

Eindeloos vergaderen en overleggen zit er ook niet meer in. Gelukkig kan dit ook prima via een videocall of een conference call. Om het verstaanbaar en overzichtelijk te houden moet iedereen elkaar dan goed laten uitpraten, wat een pluspunt is, maar ook gelijk een leerpunt. Zo wordt er gelijk korte metten gemaakt met het eindeloos door elkaar heen praten en niet naar elkaar luisteren. Dit scheelt weer tijd en hoofdpijn.

Om te voorkomen dat collega’s door elkaar gaan lopen zullen de looproutes op kantoor éénrichtingsverkeer worden. Ben je vergeten suiker in je koffie te doen? Dan zul je toch echt weer opnieuw het hele kantoor rond moeten om vervolgens achteraan in de rij aan te sluiten. Wil je wat vragen aan je collega die twee bureaus verderop zit, maar tegen de richting in? Dat wordt een rondje van de zaak. Of gewoon even bellen, dat is natuurlijk ook een optie.

Het openen van deuren zal niet meer met de handen gebeuren, maar door een grote rode knop die je met je ellenboog kunt bedienen (zoals we die kennen vanuit de ziekenhuizen). Koffie zetten, printen, bellen en typen zal ook zo min mogelijk met de handen moeten gebeuren, maar zal via spraakbediening gaan. Heeft Google toch een gat in de markt ontdekt met die Google Home speakers.  

Om het aantal werknemers op de werkvloer te beperken is het mogelijk om vaste thuiswerkdagen in te plannen of om in ploegen te werken. Er zullen roosters moeten worden gemaakt waarmee wordt bepaald wie, wanneer en waar mag komen werken. Eigenlijk kom je alleen nog maar naar kantoor om je sociale contacten met je collega’s te onderhouden en ga je naar huis om te werken. Weet je nog, collega’s? Die mensen met wie je ooit samenwerkte op kantoor? Dat zijn nu je lat-collega’s geworden, of je langeafstandscollega’s.

Zonder dollen, het is duidelijk dat het Nederlandse bedrijfsleven (nog) niet is ingericht om anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen houden. Het is wel van groot belang dat bedrijven gaan nadenken over hoe de werkplekken ingericht kunnen worden, zodat de richtlijnen in acht kunnen worden genomen. Hopelijk kunnen we op die manier snel weer terug naar ons oude leven, al zal dat voorlopig nog even duren. Tot het zover is werken we met zijn allen zoveel mogelijk thuis, blijven we zoveel mogelijk binnen, beperken we onze sociale contacten en missen we onze collega’s ontzettend!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info