Iedereen heeft recht op een veilige werkplek - LBV | Meer dan een vakbond

Iedereen heeft recht op een veilige werkplek

Nieuwsoverzicht

In Nederland blijven pesten, intimidatie en discriminatie op de werkvloer hardnekkige problemen. Zo’n 7 procent van de Nederlanders heeft te maken met pesten op het werk. Zo’n 9 procent voelt zich geïntimideerd door een leidinggevende of collega. En 8 procent voelt zich gediscrimineerd. 

 

Een onzichtbaar probleem met tastbare gevolgen

Werkplek pesten is veel meer dan een incidentele onaangename ervaring. Het is een patroon van vernederend, vijandig of intimiderend gedrag dat zich op langere termijn herhaalt. Pesten kan vele vormen aannemen, variërend van verbaal, non-verbaal tot fysiek gedrag. Deze gevoelens van constante dreiging kunnen leiden tot ernstige psychologische stress en verminderde werkprestaties.

 

Intimidatie: Angst als wapen

Intimidatie is een andere vorm van manipulatie waarbij iemand anders angst aanjaagt door te dreigen met negatieve gevolgen. Dit kan variëren van subtiele ondermijning tot openlijk dreigementen, zowel fysiek, verbaal als schriftelijk. Werknemers die zich geïntimideerd voelen, kunnen last hebben van angstgevoelens en een verminderde productiviteit.

 

Ongelijke behandeling, ongelijke kansen

Discriminatie op de werkvloer houdt in dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mensen op basis van bijvoorbeeld godsdienst, ras, geslacht, nationaliteit, handicap, geaardheid of leeftijd. Dit kan variëren van onbewuste vooroordelen tot opzettelijk ongelijke behandeling, en kan leiden tot ongelijke kansen en werkprestaties.

 

De sleutelrol van de vertrouwenspersoon

In de strijd tegen pesten, intimidatie en discriminatie op de werkplek, speelt de vertrouwenspersoon een cruciale rol. Deze professional biedt een veilige plek voor werknemers om hun ervaringen en zorgen te delen. Ze kunnen advies geven, bemiddelen in conflicten en werknemers begeleiden bij het nemen van stappen tegen ongewenst gedrag.

 

Het bevorderen van een positieve werkcultuur

Een essentieel onderdeel van het aanpakken van pesten, intimidatie en discriminatie is het bevorderen van een positieve werkcultuur. Dit betekent het bevorderen van wederzijds respect, open communicatie en een duidelijk beleid tegen ongewenst gedrag. Door deze stappen te nemen, kunnen werkgevers en werknemers samenwerken om een veiligere en productievere werkplek te creëren. Kennis is macht - door meer te leren over deze problemen en te begrijpen hoe je actie kunt ondernemen, kun je helpen bij het creëren van een veiligere, respectvollere werkomgeving voor iedereen. 

 

Wat kan je doen?

Wanneer je geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Er zijn tal van hulpbronnen beschikbaar om je te helpen, waaronder het advies van LBV. Neem contact op via 088-2663000 op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur of stuur een e-mail naar: lbv@lbv.nl 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info