LinkedIn berichten over COVID-19 reden voor ontslag - LBV | Meer dan een vakbond

LinkedIn berichten over COVID-19 reden voor ontslag

Auteur: Ivanna Hoeneveld

Nieuwsoverzicht

Het recht op vrijheid van meningsuiting is in de wet vastgelegd. Toch is deze vrijheid niet onbeperkt. Vormt bijvoorbeeld het plaatsen van berichten op social media over het coronavirus reden voor ontslag? In deze blog licht ik aan de hand van onderstaande uitspraak zo een ontslag toe.

1. Waar het begon: LinkedIn berichten over COVID-19

De werkneemster is sinds 7 augustus 2017 in dienst bij een zorginstelling op basis van een vast contract. De werkgever heeft het advies van de overheid met betrekking tot corona gevolgd en op basis hiervan maatregelen genomen, waaronder het vaccineren van zowel de cliënten als het personeel. Op LinkedIn plaatste de werkneemster berichten over het coronavirus. Met deze berichten liet de werkneemster weten het niet eens te zijn met het coronabeleid van de overheid en trok ze het bestaan van COVID-19 in twijfel. Op het profiel van de werkneemster was zichtbaar dat zij bij de werkgever in dienst was. Onder haar volgers bevonden zich ook collega’s. De werkgever heeft meerdere gesprekken met de werkneemster gevoerd. Tijdens deze gesprekken heeft de werkgever aangegeven dat de berichten op LinkedIn die de werkneemster plaatst over het coronavirus haaks staan op het beleid van de werkgever. De werkneemster is verzocht te stoppen met het plaatsen van deze berichten, maar gaf geen gehoor aan dit verzoek. De werkgever heeft de kantonrechter daarom verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens verwijtbaar handelen.

2. De rechter oordeelt: Verwijtbaar handelen werknemer

Toen de kantonrechter deze zaak voor zich kreeg, was zijn uitspraak als volgt: de kantonrechter stelt voorop dat de werkneemster recht heeft op vrije meningsuiting. Het recht op vrije meningsuiting is, ook in de arbeidsrelatie, echter niet onbegrensd. Werknemers dienen zich namelijk als goed werknemer te gedragen. Volgens de kantonrechter heeft de werkneemster twee soorten LinkedIn berichten geplaatst. Ten eerste gaat het om berichten waarin zij in zijn algemeenheid waarschuwt voor het coronavaccin. Met deze berichten wil de werkneemster deelnemen aan het maatschappelijk debat. Het tweede soort berichten, waarin bijvoorbeeld een vergelijking wordt gemaakt met de Tweede Wereldoorlog, zijn volgens de kantonrechter emotioneel, veroordelend en beledigend. Met het tweede soort berichten heeft de werkneemster volgens de kantonrechter dan ook een grens overschreden. Deze berichten kunnen namelijk kwetsend zijn geweest voor haar eigen collega’s. De kantonrechter is dan ook van mening dat werkneemster heeft gehandeld in strijd met het goed werknemerschap. De arbeidsovereenkomst is beëindigd vanwege verwijtbaar handelen van de werkneemster. De werkneemster is dus ontslagen.

3. De conclusie: Vrijheid van meningsuiting versus grensoverschrijdend gedrag

Hoewel ieder natuurlijk recht heeft op vrijheid van meningsuiting, worden hier in de arbeidsrelatie wel grenzen aan gesteld. Het is als werknemer daarom van belang met verantwoordelijkheid om te gaan met social media. Natuurlijk is het toegestaan een debat te voeren op het internet om zo je persoonlijke standpunt naar voren te brengen. Men moet er wel op bedacht zijn dat de berichten niet beledigend of grensoverschrijdend zijn.

Vraag jij je af of jouw social mediagedrag valt binnen de vrijheid van meningsuiting? Neem dan contact op met LBV!  

Ivanna Hoeneveld

 

Vindplaats: Rb. Gelderland 24 augustus 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:4701.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info