Moet mijn werkgever het vakantiegeld in mei uitbetalen ondanks de coronacrisis?
Auteur: Sherisse Wongsoredjo
NieuwsoverzichtHelaas duurt de coronacrisis vandaag de dag nog steeds voort en herhaalt het probleem omtrent het vakantiegeld opnieuw.
Vorig jaar rond deze periode kregen bedrijven te maken met minimale inkomsten door de strenge lockdown. Hierdoor werd het uitbetalen van vakantiegeld een probleem. In de sectoren die keihard getroffen zijn/worden door de coronacrisis, zoals de horeca en evenementen, is bijna geen mouw aan te passen. LBV pleit in deze sectoren voor het vinden van een oplossing waar beide partijen mee uit de voeten kunnen. In heel veel andere sectoren zijn de coronamaatregelen gunstig geweest voor de productie en ordeportefeuilles. Van een crisis is in deze sectoren geen sprake en is afwijken van de wettelijke bepalingen geen enkele optie.
In de wet is geregeld dat iedere werknemer recht heeft op 8 procent vakantiegeld over het bruto jaarloon. Het vakantiegeld wordt uitbetaald over het loon van 1 mei tot en met 30 april. De uitbetaling vindt plaats in de maand mei (of uiterlijk juni) tegelijk met de uitbetaling van het reguliere loon.
Het staat de werkgever vrij om uitsluitend met instemming van de werknemer afwijkende afspraken te maken, zoals:
- de uitbetaling met één maand uit te stellen;
- uitbetaling in termijnen.
Let wel: de gemaakte afspraken dienen schriftelijk te worden overeengekomen als toevoeging op de individuele arbeidsovereenkomst. Laat je adviseren door één van onze specialisten. Daarmee voorkom je veel ellende!
In alle andere gevallen dient de werkgever het vakantiegeld in overeenstemming met de wet uit te betalen. Wordt er niet op tijd betaald, dan kan de werknemer een wettelijke verhoging vorderen wegens vertraging. De verhoging van het vakantiegeld kan maximaal tot wel 50 procent oplopen.
Neem contact met ons op als jouw werkgever (zonder jouw instemming) het vakantiegeld niet op de gebruikelijke datum uitbetaald.