Mondkapjesplicht geldt ook voor tankstations
NieuwsoverzichtMet ingang van 1 december 2020 is het verplicht om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen. Zo ook bij een tankstation.
Wie, wat, waar, wanneer en hoe geldt de mondkapjesplicht bij tankstations?
De mondkapjesplicht geldt voor iedereen op het terrein van of in de shop van het tankstation komt, zowel voor de klant als voor de medewerker. Er mag echt alleen gebruik worden gemaakt van een wegwerpmondkapje en het herbruikbare en wasbare mondkapje. Voor meer informatie over welke mondkapjes zijn toegestaan kun je hier kijken.
De uitzondering op de regel is dat het mondkapje niet opgezet hoeft te worden als het vanuit veiligheidsoverwegingen beter is om het mondkapje niet te dragen. Dit kan voor medewerkers van het tankstation betekenen dat wanneer er werkzaamheden worden verricht waarbij het mondkapje verstikkend of gevaarlijk is, deze niet gedragen hoeft te worden. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je bij de oven werkt en je door de hitte niet goed kunt ademen.
Daarnaast zitten tankstationmedewerkers vaak in een afgesloten kooi – ofwel een OBRI. Deze kooi is al volledig afgesloten, maar de medewerker dient ook hier het mondkapje te dragen. Dit omdat de medewerker vaak uit de OBRI gaat tijdens het werk. In de avond en nacht is het niet toegestaan om de OBRI te verlaten, daarom hoeven alleen tijdens deze avond- en nachtshifts de mondkapjes niet op. Let wel op dat dit dus alleen geldt wanneer je alleen in de OBRI zit en je deze dus echt niet mag verlaten! Anders moet je het mondkapje gewoon opzetten.
De klant mag het mondkapje alleen afzetten, wanneer hij of zij een medische reden heeft om geen mondkapje te dragen of wanneer een medewerker aan de klant vraagt om hem af te zetten. Wanneer een klant zich bijvoorbeeld moet legitimeren omdat hij of zij tabak wil kopen, mag de medewerker aan de klant vragen om het mondkapje tijdelijk af te zetten. Het checken van de foto van het legitimatiebewijs kan soms erg lastig zijn wanneer de klant het mondkapje op het gezicht draagt. Wanneer de klant dit weigert kan de verkoop van, in dit geval de tabak, worden geweigerd door de tankstationmedewerker.
Hoe werkt de handhaving bij deze plicht?
Officieel is de winkelier niet verantwoordelijk voor de handhaving van de mondkapjesplicht. Daarom ben je als tankstationmedewerker ook niet verplicht om deze handhaving op je te nemen. Wel is het raadzaam om op het tankstation en in de shop de coronamaatregelen duidelijk te communiceren. Dit kan bijvoorbeeld door overal affiches op te hangen waar de regels duidelijk op afgebeeld of geschreven staan. Ga verder dus niet zelf handhaven om agressie en geweld in de shop te voorkomen.
Heb je nog vragen over de mondkapjesplicht op het terrein van tankstation en in de shop van het tankstation? Stel ze gerust. Je kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar lbv@lbv.nl of door te bellen naar 088 – 266 3000.