Uren bijhouden voor fiscaal voordeel - LBV | Meer dan een vakbond

Uren bijhouden voor fiscaal voordeel

Auteur: Dursun Koker

Nieuwsoverzicht

In de inkomstenbelasting kan je als ondernemer in aanmerking komen voor bepaalde fiscale voordelen, zoals aftrekposten. Hierbij kan gedacht worden aan: zelfstandigenaftrek, startersaftrek, speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en de oudedagsreserve. Om in aanmerking te komen voor deze fiscale voordelen heeft de fiscus het urencriterium in het leven geroepen. Om deze fiscale voordelen niet mis te lopen, is het belangrijk om een urenadministratie bij te houden. In deze blog leg ik je uit voor wie het urencriterium geldt en wat de voorwaarden hiervan zijn.

 

Voor wie geldt het urencriterium?

Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Aan de hand van bepaalde vereisten kun je aangemerkt worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om te controleren of je een ondernemer bent die in aanmerking komt voor fiscale voordelen, kun je op de site van de Belastingdienst een check doen. Klik hier om direct naar de check te gaan!

 

De voorwaarden voor het urencriterium

Uitzonderingen daargelaten moet je voor het urencriterium aan twee voorwaarden voldoen:

  • Per kalenderjaar moet je minimaal 1225 uren aan werkzaamheden verrichten voor jouw onderneming. Dit houdt dus in dat je 5 uur per dag en 25 uur per week moet besteden aan je onderneming, rekening houdend met 3 weken vakantie per jaar.
  • Indien je naast jouw onderneming nog werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld in loondienst,  dan moet minimaal 50% van je totale uren besteed worden aan de onderneming. Deze eis geldt niet als je in één van de 5 voorgaande jaren nog geen ondernemer was. Oftewel: deze eis geldt niet voor een starter.

 

Welke werkzaamheden tellen mee?

Alle werkzaamheden die je besteedt voor jouw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Het is daarbij niet van belang of deze werkzaamheden vanuit het ondernemersoogpunt verstandig zijn en of improductief zijn. Jij bent de ondernemer en jij bepaalt zelf hoe je jouw onderneming drijft, maar je moet wel de gemaakte uren kunnen verantwoorden aan jezelf en aan de fiscus.

 

De werkzaamheden kunnen verdeeld worden in directe en indirecte werkzaamheden.

Directe werkzaamheden hebben rechtstreeks te maken met het realiseren van de omzet. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Voorbereiding op een opdracht.
  • Uitvoering van de opdracht.
  • Reizen naar de opdrachtgever, maar ook woon-werkverkeer.

 

Indirecte werkzaamheden zijn de overige werkzaamheden die belangrijk zijn voor de continuïteit van jouw onderneming. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Administratie: boekhouding, facturen maken, rekeningen betalen, afspreken met je adviseur (bijvoorbeeld met mij).
  • Acquisitie: contact met potentiële of bestaande klanten, bezoeken van netwerkbijeenkomsten, visitekaartjes ontwerpen.
  • Scholing: cursussen of opleidingen volgen, vakliteratuur bijhouden.
  • Werkruimte: het aanschaffen van bedrijfsapparatuur of kantoorbenodigdheden, schoonmaakwerkzaamheden.
  • Marketing: adverteren, website maken en/of bijhouden, social media.

 

Welke uren tellen niet mee voor het urencriterium?

  • Ziekte-uren: dus uren die je gewerkt zou hebben, als je niet ziek was geweest.
  • Vakantie-uren.
  • De uren die je wel beschikbaar bent voor jouw onderneming, maar niet werkt. Hierbij kan gedacht worden aan het weekend. Stel dat je een telefoontje ontvangt van de klant en je gaat meteen aan de slag, dan telt dat natuurlijk wel voor het urencriterium.

 

Urenadministratie

Wanneer de Belastingdienst een kijkje komt nemen in je administratie, moet je kunnen aantonen dat je aan het urencriterium hebt voldaan. Daarom is het bijhouden van een goede urenadministratie zeer belangrijk. Des te meer je opneemt in je administratie, des te minder vragen de Belastingdienst zal hebben. Maak daarom aan het einde van iedere werkdag een goed overzicht van de werkzaamheden en de hoeveelheid uren die je hebt besteed aan jouw werk als ondernemer. Voor de Belastingdienst moet de urenadministratie controleerbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van facturen, mailcorrespondentie, agenda’s, kilometerregistraties en/of treinkaartjes. Daarnaast moet de urenadministratie niet te algemeen en globaal zijn. Er moet een realistische samenhang zijn tussen de genoteerde uren en de werkzaamheden.

 

Conclusie

Het voldoen aan het urencriterium geeft je recht op fiscale voordelen. Om daarvoor in aanmerking te komen dien je minimaal 1225 uur per kalenderjaar gewerkt te hebben. Het aantal uur kan vastgelegd worden aan de hand van een urenadministratie. Uit de gegeven voorbeelden blijkt dat niet alle uren meetellen voor het urencriterium. Registreer daarom alleen de uren die te verantwoorden zijn.

 

De urenadministratie moet zowel voor jezelf als voor de fiscus te controleren zijn. Het opstellen daarvan kan soms lastig zijn. Daarom denken wij bij LBV graag met je mee, zodat jij optimaal gebruik kan maken van de fiscale voordelen. Voor vragen over de urenadministratie, kan je contact met mij opnemen via 088-2663000 of via dursun.koker@lbv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info