Verlenging steunpakket voor ZZP’ers: Tozo 3.0 - LBV | Meer dan een vakbond

Verlenging steunpakket voor ZZP’ers: Tozo 3.0

Nieuwsoverzicht

We kennen intussen allemaal de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), het steunpakket vanuit de overheid om bedrijven te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Naast de NOW is er ook een steunpakket voor ZZP’ers, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Ook deze wordt, net zoals de NOW, per 1 oktober 2020 verlengd.

 

De Tozo is speciaal ontwikkeld voor zelfstandig ondernemers, waaronder ZZP’ers. Dit steunpakket biedt een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum daalt.

 

Na 1 oktober 2020 kun je als zelfstandig ondernemer de Tozo 3.0 aanvragen bij jouw woongemeente. Let op. Als je de Tozo 2.0 momenteel ontvangt, wordt deze niet automatisch verlengd. Wel kun je een verkort aanvraagformulier indienen wanneer jouw gemeente deze gereed heeft. Je moet bij deze aanvraag wel aangeven of jouw situatie sinds je vorige aanvraag onveranderd is. De uitkering van Tozo 3.0 loopt van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.

 

Aanvragen met terugwerkende kracht

In tegenstelling tot Tozo 1.0 en Tozo 2.0 kan de Tozo 3.0 niet over de gehele aanvraagperiode met terugwerkende kracht worden aangevraagd. In de maanden oktober en november van dit jaar kan je maximaal tot en met 1 oktober met terugwerkende kracht de Tozo 3.0 aanvragen. Vanaf 1 december 2020 kan dit alleen nog maar vanaf de eerste van de maand waarin de aanvraag is gedaan. Dus vraag je de Tozo bijvoorbeeld op 15 december aan, dan gaat de terugwerkende kracht tot 1 december.

 

Vermogenstoets

Een andere verandering ten opzichte van de eerste en tweede Tozo was dat er per 1 oktober 2020 een vermogenstoets zou worden gehanteerd. Echter heeft het kabinet in overleg met gemeenten besloten om de toets te verschuiven naar 1 april 2021. Vanaf 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021 zal de Tozo 4.0 met een vermogenstoets van toepassing zijn. Deze vermogenstoets is een aanvulling op de al bestaande toetsen uit de Tozo 3.0. De vormgeving van Tozo 4.0 met de vermogenstoets zal begin 2021 gecommuniceerd worden.

 

Heb jij naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Onze fiscaal adviseur Dursun Koker helpt je graag bij vraagstukken omtrent de Tozo, maar ook bij andere financiële vragen. Je kunt contact opnemen met Dursun door te bellen naar 088 – 266 3000 of door te mailen naar dursun.koker@lbv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info